60 σχόλια που ακούν οι vegans, με απαντήσεις

  • Τα φυτά έχουν επίσης συναισθήματα. Τα φυτά πονάνε.Ίσως μια μέρα να εξελιχτούμε και να ζούμε χωρίς να βλάπτουμε φυτά γιατί είναι μια μορφή ζωής με πολλές περίπλοκες διεργασίες. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε με την εξάλειψη των ζωικών προϊόντων γιατί τα ζώα είναι αισθανόμενα πέρα από κάθε αμφιβολία. Τα ζώα είναι ξεκάθαρα συνειδητά στις αντιλήψεις των αισθήσεων. Τα αισθανόμενα όντα έχουν νου, έχουν προτιμήσεις και δείχνουν μια επιθυμία να ζήσουν τρέχοντας να ξεφύγουν από αυτούς που θα τα έβλαπταν ή κλαίνε στον πόνο.
   Παρόλο που τα φυτά ανταποκρίνονται στο φως και άλλα ερεθίσματα, δεν έχουν μυαλό, δε σκέφτονται ή φοβούνται τον πόνο, δεν αντιλαμβάνονται και δεν είναι συνειδητά.
   Τα φυτά δεν έχουν νευρικό σύστημα, υποδοχείς βενζοδιαζεπίνης (πόνου) ή ενδογενή οπιοειδή όπως ενδορφίνες που απαλύνουν τον πόνο που ακολουθεί μετά από σοβαρούς τραυματισμούς.
   Αυτό θέτει το ερώτημα: γιατί ένα ζώο θα είχε αυτές τις λειτουργίες αν δεν αισθάνονταν πόνο. Το να αισθάνεσαι πόνο και να έχεις την ικανότητα να υποφέρεις είναι ένα μέρος του να είσαι αισθανόμενος, καθώς επίσης και το να βιώνεις ευχαρίστηση και επιθυμία να ζήσεις.
   Οι παμφάγοι κάνουν σχόλια ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ φυτών και ζώων, για να αιτιολογηθούν ώστε να μπορούν να μετατρέπουν τα αισθανόμενα ζώα σε προϊόντα και εμπορεύματα, χωρίς τύψεις. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία απόδειξη Αλήθειας στη θέση τους αυτή.
  • Οι άνθρωποι έχουν κυνόδοντες. Αυτά είναι δόντια που ξεσκίζουν τις σάρκες. Τα δόντια ενός σαρκοφάγου διαφέρουν, είναι τόσο αραιά ώστε να μην παγιδεύουν τα μικρά υπολείμματα. Οι κοπτήρες είναι μικροί, αιχμηροί και με προεξοχές για σύλληψη και τεμαχισμό. Οι κυνόδοντες είναι επιμήκεις σαν στιλέτα για τρύπημα του σκληρού δέρματος, σκίσιμο και σκότωμα της λείας. Οι γομφίοι είναι επίπεδοι με οδοντωτές άκρες για να λειτουργούν ως λεπίδες. Στα φυτοφάγα, οι κοπτήρες είναι ευρείς, ισόπεδοι και σαν φτυάρια. Οι κυνόδοντες μπορεί να είναι μικροί όπως στα άλογα ή εξέχοντες όπως στους ιπποπόταμους. Τα φυτοφάγα έχουν πολλούς τραπεζίτες για να αλέθουν τα μέρη του φυτού. Τα δόντια των φυτοφάγων ζώων είναι στενά ομαδοποιημένα (όπως στους ανθρώπους).
   Τα φυτοφάγα μασούν σχολαστικά την τροφή τους προκειμένου να απελευθερώσουν τα εύπεπτα συστατικά και να διασφαλίσουν πλήρη ανάμιξη του υλικού με το σάλιο τους. Αυτό είναι σημαντικό διότι το σάλιο το θηλαστικών που τρώνε φυτά συχνά περιέχει τα ένζυμα που συμμετέχουν στην πέψη των υδατανθράκων και ξεκινά να διασπά τα μόρια των τροφών όσο το φαγητό είναι ακόμα στο στόμα.
   Στους ανθρώπους ομοίως, η πέψη ξεκινά από το στόμα με την ανάμιξη του σάλιου που περιέχει τα ένζυμα. Έχουμε επίπεδα και λεία δόντια με σαγόνια που μπορούν να κινούνται από πλευρά σε πλευρά. Σχεδόν κανένα άλλο ζώο σαρκοφάγο δεν έχει σαγόνια που κινούνται από πλευρά σε πλευρά. Τα ζώα που τρώνε κρέας δεν μασάνε το φαγητό τους, αλλά ξεσκίζουν κομμάτια από τα πτώματα και τα καταπίνουν ολόκληρα, επομένως δεν χρειάζονται επίπεδα δόντια.
   Πέρα από τα δόντια, οι άνθρωποι έχουν μακριά, αναδιπλούμενα έντερα που κάνουν το φαγητό να μετακινείται αργά στο πεπτικό σύστημα, επιτρέποντας στο σώμα να απορροφήσει όσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά είναι δυνατό, πριν να το αποβάλει. Τα σαρκοφάγα έχουν κοντά έντερα επειδή το κρέας μπορεί να περιέχει επικίνδυνα παθογόνα και σαπίζει αν δεν υποβληθεί σε γρήγορη επεξεργασία. Επιπλέον, το PH του στομάχου μας είναι το ίδιο με των φυτοφάγων.
  • Τα ζώα δεν έχουν ψυχή, δεν αισθάνονται πόνο.Όλα τα θηλαστικά, τα πουλιά, τα ερπετά, τα αμφίβια, τα ψάρια και μερικά ασπόνδυλα όπως τα σκουλήκια και τα έντομα έχουν ενδογενή οπιοειδή, εκ των οποίων οι ενδορφίνες είναι τα πιο γνωστά και λειτουργούν ώστε να απαλύνουν τον πόνο μετά από σοβαρούς τραυματισμούς.
   Γιατί ένα ζώο θα είχε μια λειτουργία για να απαλύνει τον πόνο αν δεν αισθανόταν πόνο; Τα ζώα, σε απαίσια πειράματα ζώων, αποφεύγουν επιβλαβή ερεθίσματα προκειμένου να μην νοιώσουν πόνο. Μοιραζόμαστε το 98% του εξελιγμένου μας DNA με τους χιμπατζήδες σύμφωνα με την επιστήμη.
   Όταν οι άνθρωποι βλάπτουν και σκοτώνουν άλλα ζώα στα σφαγεία, κραυγάζουν και σκούζουν δηλαδή κάνουν το αντίστοιχο του ουρλιαχτού μας. Μιλούν αλλά περνούν απαρατήρητα. Γιατί δεν μιλούν σε εμάς στη γλώσσα μας, παριστάνουμε ότι δεν ακούμε τι λένε, για το κέρδος μας, την ασήμαντη ευχαρίστηση, την άγνοιά μας ή τη μη απελευθέρωσή μας από την εσφαλμένη κατήχηση κάποιου.
   Άλλα θηλαστικά μοιράζονται με εμάς τους υποδοχείς βενζοδιαζεπίνης που βρίσκονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, που σημαίνει ότι αισθάνονται φόβο, πόνο και αγωνία. Αυτό αποδείχτηκε σε πειράματα στα ζώα. Πόσο λυπηρό που επιλέγουμε να υποβάλλουμε τα ζώα σε βασανιστήρια με πειράματα για να μάθουμε αυτή την προφανή πληροφορία. Τα ζώα είναι όντως ικανά να υποφέρουν. Όλα τα ζώα, ανθρώπινα και μη έχουν (ή είναι) ψυχές και είναι ίσες όταν πρόκειται για το έμφυτο δικαίωμα να μην βλάπτονται, υποδουλώνονται και θανατώνονται – επειδή είναι αισθανόμενα. Όντας ικανά να αισθάνονται τους δίνει αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα.
  • Το είδος μας εξελίχθηκε τρώγοντας κρέας – το μέγεθος του εγκεφάλου μας δε θα ήταν εφικτό χωρίς αυτό.Η γλυκόζη είναι το μόνο καύσιμο που φυσιολογικά χρησιμοποιείται από τα κύτταρα του εγκεφάλου. Αυτό το σάκχαρο στο αίμα εξασφαλίζεται από τους υδατάνθρακες δηλαδή το άμυλο και τα σάκχαρα που τρώμε σε μορφή δημητριακών, οσπρίων, φρούτων και λαχανικών. Αυτές είναι οι τροφές που τρέφουν τον εγκέφαλο. Το «κρέας» δεν είναι τροφή για τον εγκέφαλο, κυριολεκτικά. Περίσσεια χοληστερόλη από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων οδηγεί σε μία κηρώδη συγκέντρωση που θα μπορούσε να μπλοκάρει τη ροή του αίματος προς την καρδιά ή τον εγκέφαλο. Η κακή κυκλοφορία προς τον εγκέφαλο που μπορεί να επιφέρει νόσο Αλτσχάιμερ προκαλείται από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.
   Επίσης, ένα θέμα των Ειδήσεων του BBC έφερε τον τίτλο «Άμυλο, το καύσιμο της ανθρώπινης εξέλιξης: η ικανότητα του ανθρώπου να χωνεύει τις αμυλούχες τροφές όπως την πατάτα μπορεί να εξηγήσει την επιτυχία μας στον πλανήτη».
   Συγκρινόμενοι με τους πρωτόγονους, οι άνθρωποι έχουν πολύ περισσότερα αντίγραφα ενός γονιδίου απαραίτητου για τη διάσπαση των πολυθερμιδικών αμύλων, αναφέρει η Φυσική Γενετική. Και αυτές οι επιπλέον θερμίδες μπορεί να ήταν κρίσιμες για να τρέφουν τους μεγαλύτερους εγκεφάλους των ανθρώπων, θεωρεί το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας των επιστημόνων της Σάντα Κρουζ.
   Πρωτύτερα, ειδικοί αναρωτήθηκαν αν το «κρέας» στη διατροφή ήταν η απάντηση.»
   Δείτε: http://news.bbc.co.uk/2/hi/6983330.stm
   Σε τελική ανάλυση το ότι οι άνθρωποι έχουν μεγάλο εγκέφαλο δε σημαίνει απαραίτητα ότι τον χρησιμοποιούν στην πλήρη δυνατότητά του. Και ακόμα πιο σημαντικό, ούτε το να είσαι πιο έξυπνος απαραίτητα σημαίνει ότι είσαι ηθικός ή καλός. Η άποψη για τη μη συμμετοχή στην εκμετάλλευση άλλων ζώων, ανθρωπίνων ή μη, βασίζεται στα αισθήματα τους, όχι στην εξυπνάδα τους ή το μέγεθος του εγκεφάλου τους. Δε θα κάναμε κακό έναν άνθρωπο διανοητικά καθυστερημένο επειδή είναι λιγότερο έξυπνος.
  • Αυτό που τρώμε είναι μια προσωπική επιλογή.Αν μου άρεσε να «χαϊδεύω» το παιδί σας, θα μου λέγατε «είναι προσωπική επιλογή σας»; Δεν είναι σίγουρα μια προσωπική επιλογή για τα δισεκατομμύρια των ζώων που απλά θέλουν να ζήσουν ήρεμα το χρόνο που τους αναλογεί στη Γη, χωρίς την ανθρώπινη καταδυνάστευση. Δεν πρέπει να είναιπροσωπική επιλογή το να βλάψουμε χωρίς λόγο οποιοδήποτε αισθανόμενο ον. Ο οποιοσδήποτε υποφέρει, έχει πλήρη επίγνωση και βιώνει της ζωή, αναπνέει και αισθάνεται, θα πρέπει να προστατεύεται νομικά από αυτόν που νομίζει ότι είναι προσωπική επιλογή να βλάπτει τους άλλους. Δεν αναφέρομαι στη νομοθεσία για την προστασία των ειδών, αλλά στο ότι κάθε αισθανόμενο πλάσμα έχει το δικαίωμα να προστατεύεται από ανθρώπους που νομίζουν ότι είναι προσωπική τους επιλογή να το βλάψουν. Είναι άδικο να έχετε μια προσωπική επιλογή, όταν αυτή επηρεάζει τόσο αρνητικά τα ζώα και τον πλανήτη που όλοι μοιραζόμαστε.
  • Είναι εμφανές ότι οι άνθρωποι είναι αρπακτικά όπως πολλά άλλα ζώα. Δεν είμαστε διαφορετικοί από τα άλλα ζώα. Τα λιοντάρια τρώνε τις ζέβρες. Δεν βρίσκομαι στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας για να τρώω φυτά!

   Είναι πασιφανές ότι είμαστε διαφορετικοί από τα λιοντάρια που είναι πραγματικοί κρεοφάγοι. Διαπιστώνουμε ότι οι άνθρωποι έχουν την ανατομία ενός φυτοφάγου αν εξετάσουμε τη στοματική κοιλότητα, τα οξέα του στομάχου, το μήκος του παχέος εντέρου κ.λ.π.
   Ο δρ. Μίλτον Μιλς αναφέρει:
   «Συμπερασματικά, βλέπουμε ότι η γαστρεντερική οδός των ανθρωπίνων όντων έχει τη δομή των ”αφοσιωμένων” φυτοφάγων. Το ανθρώπινο είδος δεν εμφανίζει τα μικτά δομικά χαρακτηριστικά που περιμένει κανείς να βρει σε ανατομικά παμφάγα ζώα όπως οι αρκούδες και τα ρακούν. Έτσι, από τη σύγκριση του γαστρεντερικού σωλήνα των ανθρώπων με εκείνου των σαρκοφάγων, φυτοφάγων και παμφάγων καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπινου είδους είναι σχεδιασμένο για μια καθαρά φυτοφαγική διατροφή.»
   Πηγές αναφοράς καθώς και ένα προτεινόμενο άρθρο για όσους ενδιαφέρονται για τη Συγκριτική Ανατομία των φυτοφάγων, παμφάγων και σαρκοφάγων θα βρείτε στο http://www.vegsource.com/news/2009/11/the-comparative-anatomy-of-eating.html
  • Οι άνθρωποι χρειάζονται τα ζωικά προϊόντα για να επιβιώσουν. Θα πεθάνεις νωρίτερα. Υπάρχουν συστατικά στο κρέας που χρειάζεται το σώμα σου και που δεν μπορείς να τα πάρεις από κανένα άλλο είδος τροφής. Σύμφωνα με την κύρια και μεγαλύτερη οργάνωση επαγγελματιών διατροφής των ΗΠΑ, το σχόλιο αυτό δεν ευσταθεί!
   Αποτελεί θέση του Αμερικάνικου (και του Καναδικού) συνδέσμου διαιτολόγων (ADA), ότι οι κατάλληλα σχεδιασμένες φυτοφαγικές διατροφές, συμπεριλαμβανομένων και των απόλυτα φυτοφαγικών η vegan, είναι υγιεινές, θρεπτικές και ενδεχομένως παρέχουν οφέλη στην υγεία ως προς την πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων.
   Οι σωστά σχεδιασμένες φυτοφαγικές διατροφές είναι κατάλληλες για τα άτομα σε όλα τα στάδια του κύκλου της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών της εγκυμοσύνης, του θηλασμού, της βρεφικής ηλικίας, της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας, καθώς και για αθλητές. Σύμφωνα με το ADA οι φυτοφαγικές διατροφές συχνά σχετίζονται με πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία όπως χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης του αίματος, μείωση κινδύνου καρδιοπαθειών, μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και μείωση κινδύνου υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2.
   Οι φυτοφάγοι τείνουν να έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ και χαμηλότερα συνολικά ποσοστά καρκίνου. Οι φυτοφαγικές διατροφές είναι συνήθως χαμηλότερες σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη και έχουν υψηλότερα επίπεδα σε διαιτητικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες C και Ε, φολικό οξύ, καροτενοειδή, φλαβονοειδή και άλλα φυτοχημικά. Αυτές οι διάφορες σε θρεπτικά συστατικά εξηγούν κάποια από τα πλεονεκτήματα υγείας που απολαμβάνουν εκείνοι που ακολουθούν μια ποικίλη και ισορροπημένη φυτοφαγική διατροφή.
   Επιπροσθέτως, έρευνα έδειξε ότι η φυτοφαγική διατροφή συνδέεται με μείωση του κίνδυνου θανάτου από ισχαιμική καρδιοπάθεια. Και εδώ είναι η σελίδα του Συλλόγου Διαιτολόγων Αυστραλίας σχετικά με τη vegan διατροφή (Βλέπε http://daa.asn.au/for-the-public/smart-eating-for-you/nutrition-a-z/vegan-diets/ )
   Όπως οι παμφάγοι όμως, έτσι και οι vegan έχουν το δικό τους σύνολο θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται να διασφαλίσουν ότι καταναλώνουν η συμπληρώνουν, έτσι ώστε να διατηρούν μια μακροχρόνια και βέλτιστη υγειά. (Βλέπε http://thevegantruth.blogspot.com/2014/06/what-every-vegan-needs-to-know-about.html).

    

  • Αποψιλώνουμε τα τροπικά δάση για να καλλιεργήσουμε σόγια. Δεν θα είχαμε αρκετές εκτάσεις για να καλλιεργήσουμε την σόγια που θα χρειαζόταν αν όλοι γίνονταν vegan. Η αποψίλωση αυτή στις αναπτυσσόμενες χώρες για να καλλιεργηθεί φθηνή σόγια για ανθρώπινη και ζωική κατανάλωση αποτελεί σημαντικό θέμα για την κλιματική αλλαγή.

   Στις ΗΠΑ το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σε καλαμπόκι, σιτάρι, βρώμη και σόγια διοχετεύεται ως τροφή στα 10 δις χερσαία ζώα που θανατώνονται κάθε χρόνο για να καταναλωθούν από τον άνθρωπο. Παγκοσμίως, η πλειοψηφία των καλλιεργειών δίνεται ως τροφή στα συνολικά 60 δις χερσαία ζώα φάρμας. Η απάντηση βρίσκεται στην παύση της αναπαραγωγής σταβλισμένων ζώων που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του χερσαίου χώρου του πλανήτη μας.
   Όπως αναφέρει ο Δρ. Will Tuttle, PhD (συγγραφέας του βιβλίου ”Η διατροφή της Παγκόσμιας Ειρήνης”) «…η κινητήρια δύναμη πίσω από την αποψίλωση των δασών είναι η κτηνοτροφία. Αυτή τη στιγμή κόβουμε περίπου 10 στρέμματα ανά δευτερόλεπτο από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτό είναι η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών. Δηλαδή η καλλιέργεια σόγιας για να ταΐσουμε τα φυλακισμένα κοτόπουλα, αγελάδες, χοίρους και ψάρια ιχθυοτροφείου. Με τη σταδιακή μείωση των εκτρεφομένων ζώων η απελευθερωμένη γη θα είναι άφθονη και διαθέσιμη για καλλιέργειες όπως η σόγια χωρίς να χρειάζεται να κόβουμε τα πολύτιμα δάση.»
  • ‘Ω! Μα μου αρέσει πολύ το κρέας μου’ ή ‘Δεν μπορώ να κόψω το κρέας/τυρί μου’ Δεν πρόκειται για το κρέας ΜΟΥ, ούτε για το γάλα ΜΟΥ. Αυτό το γάλα είναι θρεπτική τροφή προορισμένη να δοθεί στο νεογέννητο μοσχαράκι από τη μητέρα του. Το κρέας είναι στην πραγματικότητα η σάρκα και οι μύες κάποιου. Κάποιου που ήθελε να ζήσει.
  • Η Αγία Γραφή και ο Θεός λένε ότι τα ζώα βρίσκονται εδώ για να τα χρησιμοποιούν οι άνθρωποι. Στους ανθρώπους έχει δοθεί κυριαρχία πάνω στα ζώα.

   Υπάρχει πολλή βια και αντιφάσεις στην Αγ. Γραφή. Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Θεός επέτρεπε και ενέκρινε τη δουλεία, τους λοιμούς, το φόνο νεογεννήτων παιδιών και άλλες βίαιες και καταπιεστικές συμπεριφορές που δεν εγκρίνουμε σήμερα. Οι Γραφές γράφτηκαν, ερμηνεύτηκαν και μεταφράστηκαν από ανθρώπους (που ως γνωστόν κάνουν λάθη και παρερμηνείες). Η Αγ. Γραφή γράφτηκε πολύ καιρό πριν και στη σημερινή εποχή έχουμε την ευλογία να μπορούμε να ζούμε από το φυτικό βασίλειο και ως εκ τούτου να μη χρειάζεται να σκοτώνουμε άλλα ζώα που έχουν συνείδηση όπως εμείς. Πολλοί vegans δεν ακολουθούν καμία από τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου, ωστόσο αρκετοί είναι θρησκευόμενοι. Υπάρχουν χριστιανικές και εβραϊκές vegan οργανώσεις που μπορεί να είναι σε θέση να απαντήσουν καλύτερα (σ’ αυτό το ερώτημα), καθώς εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι η Βίβλος είναι ο απόλυτος λόγος του Θεού.
  • Τα ψάρια δεν αισθάνονται πόνο και δεν έχουν συνείδηση.

   Τρώτε ψάρια; Πόσο λυπηρό είναι πραγματικά να φτάνουν οι άνθρωποι στο σημείο να προκαλούν πόνο στα ζώα για να ανακαλύψουν το προφανές – ότι τα ψάρια αισθάνονται πόνο! Γενικά δεν αναφέρω καν πληροφορίες από πειράματα σε ζώα, αλλά είναι τόσοι πολλοί οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα ψάρια δεν αισθάνονται πόνο, που θεώρησα σκόπιμο να αναφέρω τα ευρήματα ενός μη-vegan επιστήμονα.
   Στο βιβλίο της η Victoria Braithwaite προσφέρει νέες επιστημονικές γνώσεις που δείχνουν ότι τα ψάρια έχουν μεγαλύτερη διανοητική ικανότητα απ’ ότι νομίζαμε. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μνήμη τους είναι τόσο ακριβής όσο και μακροχρόνια, όπως για παράδειγμα η μεταναστευτική μνήμη του σολομού που μπορεί να διαρκέσει χρονιά. Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνονται σε αγχωτικές καταστάσεις, η αποκαλούμενη ”αντίδραση στο άγχος” είναι πολύ παρόμοια με των άλλων ζώων, όπως και με των ανθρώπων.
   Όταν βιώνουμε ένα αγχωτικό γεγονός, το σώμα μας απελευθερώνει κορτιζόνη στο αίμα και το ίδιο ισχύει και για τα ψάρια. Η ιδέα ότι τα ψάρια δεν αισθάνονται πόνο στο στόμα τους, εκεί δηλαδή που τα πιάνει το αγκίστρι, μελετήθηκε στο παν/μιο του Εδιμβούργου και στο ινστιτούτου Ρόσλιν, με το να εισάγουν ενέσιμα στα χείλη της ιριδίζουσας πέστροφας, δηλητήριο μέλισσας και οξικό οξύ. Τα ψάρια ανταποκρίθηκαν με το να τρίβουν τα χείλη τους κατά μήκος των πλευρών και των δαπέδων των δεξαμενών τους σε μια προσπάθεια ν’ ανακουφιστούν από την αίσθηση.
   Ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Lynne Sneddon έγραψε, «η έρευνα μας αποδεικνύει ότι η επιβλαβής διέγερση στην ιριδίζουσα πέστροφα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη συμπεριφορά και τη φυσιολογία της. Αυτό πληρεί τα κριτήρια για τον πόνο του ζώου.»
  • Είμαι βίγκαν στο σπίτι η με άλλους βίγκαν, αλλά είναι αγένεια και δεν είναι ευγενικό να κάνεις τους άλλους να αισθάνονται άβολα η να δημιουργείς θέμα όταν βγαίνεις για φαγητό με άλλους που δεν είναι βίγκαν.

   Υποθέτω ότι εξαρτάται από τον ορισμό που δίνει κανείς στη λέξη ”αγένεια”. Βασικά είναι μεγαλύτερη αγένεια να επιβάλεις τη δυστυχία και το φόνο σε άλλα συναισθανόμενο ζώα. Είναι διαφωτιστικό να μοιραστείς αυτές τις πληροφορίες με τους άλλους και αυτό μπορεί να γίνει ευγενικά. Το να λες την Αλήθεια είναι πάντα διαφωτιστικό ακόμα κι όταν τα αυτιά στα οποία φθάνει είναι φαινομενικά ανέτοιμα να την ακούσουν, ο σπόρος όμως θα πέσει.
   Είναι πολύ πιο αγενές και πολύ λιγότερο ευγενικό να υποστηρίζεις μια βιομηχανία που ρημάζει τον πλανήτη, που μοιραζόμαστε όλοι, και σκοτώνει βίαια δισεκατομμύρια ζώα κάθε έτος. Το να μιλάμε για (αισθητή) αγένεια ως προς τους άλλους ανθρώπους μοιάζει ασήμαντο και παράξενο όταν στην πραγματικότητα μιλάμε για τον άσκοπο φόνο ζώων που έχουν συνείδηση.
   • Δεν θα μπορούσα να είμαι βίγκαν λόγω του DHA, οι βίγκανς δεν μπορούν να πάρουν φυσικά τα DHA λιπαρά οξέα.Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι βίγκαν έχουν χαμηλή πρόσληψη DHA (μακριάς-αλυσίδας λιπαρού οξέος που δεν βρίσκεται σε φυτικά τρόφιμα), ενώ άλλες μελέτες έδειξαν ότι η πρόσληψη DHA στους βίγκαν είναι επαρκής. Από ότι φαίνεται, μετατρέπονται ένα ποσοστοό από τα βραχείας-αλυσίδας λιπαρά οξέα (που βρίσκονται στο λιναρόσπορο, στους σπόρους chia, στο λάδι canola, στα καρύδια και στα σκουροπράσινα λαχανικά, σε μακριάς-αλυσίδας (όπως φαίνεται στο σύνδεσμο παρακάτω). Επίσης υπάρχουν αρκετές μάρκες βίγκαν DHA (που προέρχονται από φύκια) για εκείνους που θέλουν τα οφέλη διατροφικών συμπληρωμάτων DHA που δεν προέρχεται από τα ψάρια.
    Μερικοί άνθρωποι απλά ”το ψάχνουν” πάρα πολύ προκείμενου να βρουν δικαιολογίες να μην γίνουν βίγκαν. http://pcrm.org/health/medNews/women-on-vegan-diets-have-more-long-chain-omega-3s 
   • Θα πρέπει να έχετε αναιμία.Από έρευνες στη βίγκαν κοινότητα, βρήκαμε ότι σχεδόν όλοι οι βίγκαν ισχυρίζονται ότι νοιώθουν περισσότερη ενέργεια από τη στιγμή που έγιναν βίγκαν. Υπάρχουν πολλές φυτικές πήγες σιδήρου όπως: μελάσα, ξηροί καρποί, ξερά φασόλια (μουλιασμένα και μαγειρεμένα), ταχίνι, σουσάμι, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, λιαστές ντομάτες, ξερά βερίκοκα, μαϊντανός, ξερά βότανα όπως το θυμάρι, σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπανάκι, κινόα, τοφού, σόγια, φακές, κ.λ.π.
    Ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα όταν λαμβάνεται μαζί με βιταμίνη C και οι βίγκαν διατροφές είναι υψηλές σε βιταμίνη C. Τροφές όπως το μπρόκολο και το μποκ τσόι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C κι έτσι το σίδηρο από αυτές τις τροφές απορροφάται πολύ καλά.
   • Οι άνθρωποι τρώνε κρέας εδώ και εκατομμύρια χρόνια, άρα αυτό είναι το σωστό.Οι άνθρωποι επιδίδονται σε πολέμους, βιασμούς, εγκλήματα μίσους και δημιουργία δούλων εδώ και εκατομμύρια χρόνια… Πρέπει αυτά να τα αφήσουμε να διαιωνίζονται επειδή είναι παράδοση η πρέπει να φροντίσουμε να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτά;
    Έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο της εξέλιξης μας που έχουμε τη δυνατότητα να ζήσουμε ως βίγκαν. Οι πρόγονοι μας δεν είχαν αυτήν την ευκαιρία.

  vegan-life.jpg

  • Τι είδους θρησκεία η αίρεση είναι αυτή; Δεν υπάρχει εκκλησιά του βιγκανισμού. Είναι μια φιλοσοφία η τρόπος ζωής που ξεκίνησε το 1944 από τον Ντόναλντ Γουότσον (και μερικούς άλλους) στο Ηνωμένο Βασίλειο.
   Απ’ αυτό το ξεκίνημα αναπτύχθηκε η ηθική του βιγκανισμού που είδε ότι η ανθρώπινη κοινωνία έχει οικοδομηθεί πάνω στην υποδούλωση και την εκμετάλλευση – κι έτσι γεννήθηκε μια νέα συνείδηση, αυτών που αρνούνται να συμμετέχουν σ’ αυτό και θέλουν να δοκιμάσουν ένα νέο τρόπο ζωής χωρίς την επιβολή βίας πάνω στα άλλα είδη.
   Είναι ένας τρόπος ζωής ανοιχτός σε όλα τα άτομα οποιασδήποτε θρησκείας ή καμίας θρησκείας, με θρησκευόμενους ή άθεους, ανεξαρτήτως ηλικίας, χρώματος, γένους η εθνικότητας, που απλά δεν θέλουν να συμμετέχουν στην εκμετάλλευση των άλλων ζώων και θέλουν να γίνουν μέλη αυτού του σημαντικού κινήματος κοινωνικής δικαιοσύνης που θεμελιώνει τις ρίζες του παγκοσμίως.
  • Ο Χίτλερ ήταν φυτοφάγος.Είναι λογικό ότι ένα άτομο που είχε τόσο λίγο σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή θα είχε επίσης λίγο σεβασμό για τη μη ανθρώπινη ζωή. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς είχε το δικό του σφαγείο και το δικό του χασάπικο σύμφωνα με το Eternal Treblinka από τον Charles Patterson.
   Ο Χίτλερ μπορεί να πειραματίστηκε με την φυτοφαγική διατροφή (μετά από συμβουλή του γιατρού του για την υγεία του), αλλά δεν σταμάτησε ποτέ εντελώς τα προϊόντα ζωικής προέλευσης στη διατροφή του. Πολλοί μάρτυρες έχουν βεβαιώσει ότι ο Χίτλερ έτρωγε μπουλέτες συκωτιού, λουκάνικα Βαυαρίας, γεμιστά πιτσούνια και χαβιάρι. Υπάρχουν αναφορές από πρώτο χέρι από προσωπικούς του σεφ και σεφ ξενοδοχείων που επιβεβαιώνουν ότι έτρωγε ζωικά πιάτα ή πιάτα με ζωικά προϊόντα. πχ. στην τροφή του προσέθεταν ζωικούς αδένες και μυελό των οστών.
   Σύμφωνα με τον Robert Payne (βιογράφος του Χίτλερ), ο ισχυρισμός της φυτοφαγίας επινοήθηκε από τον Γκέμπελς για να προσδώσει στη μορφή του Χίτλερ ασκητικό χαρακτήρα, όπως του Γκάντι.
   Ο συγγραφέας Rynn Berry υποστηρίζει ότι αν και ο Χίτλερ μείωσε την ποσότητα του κρέατος στη διατροφή του, ποτέ δε σταμάτησε τελείως ή για σημαντικό χρονικό διάστημα, την κατανάλωση κρέατος. Κατά τα φαινόμενα, μετά το θάνατο της ανιψιάς του Angela Geli Raubal το 1931, ο Χίτλερ έγινε φυτοφάγος, αλλά συνέχισε να τρώει το αγαπημένο του πιάτο με τα συκωτάκια (που σαφώς τον κάνει ΜΗ φυτοφάγο).
   Εκείνη την εποχή, φέρεται ότι είπε πως το να τρως κρέας ισοδυναμεί με το να τρως πτώμα (είχε μια στιγμή διαύγειας). Το γεγονός ότι ο Χίτλερ προσπάθησε να γίνει φυτοφάγος για την βελτίωση της υγείας του, δεν έχει καμία σχέση απολύτως με την εγκυρότητα του βιγκανισμού. Κάποιος μπορεί να είναι φυτοφάγος για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με το σεβασμό προς τα άλλα ζώα. Αντίθετα, η ουσία του βιγκανισμού βρίσκεται πάντα σε άμεση σχέση με την ηθική και τη μη συμμετοχή στα βίαια εγκλήματα εναντίον των μη ανθρώπινων ειδών. Το ότι ο Χίτλερ ήταν φυτοφάγος δεν ευσταθεί και οπωσδήποτε δεν ήταν βίγκαν.
  • Θα υπάρξουν ελλείψεις τροφίμων.Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί.
   Το Ινστιτούτο WorldWatch αναφέρει:
   «Η κατανάλωση κρέατος είναι μια αναποτελεσματική χρήση των σιτηρών – τα δημητριακά χρησιμοποιούνται πιο αποτελεσματικά, όταν καταναλώνονται άμεσα από τον άνθρωπο. Η συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής κρέατος βασίζεται στη διατροφή των ζώων με δημητριακά, δημιουργώντας ανταγωνισμό για σιτηρά ανάμεσα σε εύπορους κρεατοφάγους και τους φτωχούς του κόσμου.»
   Αν σταματούσε η αναποτελεσματική παροχή των δημητριακών και της σόγιας στα ζώα, θα είχαμε περισσότερα φυτικά τρόφιμα για να σιτιστούν όλοι. Όλοι θα σιτίζονταν, όχι μόνο οι άνθρωποι που είναι αρκετά πλούσιοι για να αγοράσουν κρέας. Το κρέας αποτελεί μεγάλη σπατάλη πόρων, όπως το νερό και το έδαφος.
   Αυτό θα αλλάξει στο μέλλον, σε μια βίγκαν κοινωνία, όταν οι άνθρωποι θα αρχίσουν να καλλιεργούν πιο πολλά οπωροφόρα δέντρα, κήπους, δημητριακά, Quinoa, φαγόπυρο, σόγια και όσπρια τότε θα μπορούν μοιράζουν και θα σιτίζουν πιο δίκαια όλα τα έθνη. Είναι προφανές ότι θα υπάρξει πλεόνασμα και όχι έλλειψη καθώς και δικαιοσύνη στον κόσμο. http://www.worldwatch.org/node/549
  • Αν ο Θεός δεν ήθελε να τρώμε ζώα, γιατί τα έφτιαξε από νόστιμο κρέας;Πρέπει να προσέχετε μ΄αυτή τη θεωρία γιατί και εσείς φτιαγμένοι από κρέας είσαστε… μάλιστα, έχετε κι εσείς γλουτούς, πλευρά, πόδια, γλώσσα, συκώτι και μύες όπως ακριβώς έχουν τα όργανα και τους μύες τα ξαδέλφια μας τα ζώα τα οποία αποκαλείτε κρέας. Ένας Γερμανός κατάδικος κανίβαλος ανέφερε ότι η ανθρώπινη σάρκα έχει γεύση παρόμοια με του χοιρινού και είναι λίγο πιο σκληρή. http://www.spiegel.de/international/zeitgeist/0,1518,511775,00.html
  • Αν ήσασταν ναυαγοί σε ένα έρημο νησί, δεν θα τρώγατε κρέας; Και τι γίνεται με τους αυτόχθονες ή τους Ινουίτ? Δεν είμαι ναυαγός σε ένα έρημο νησί. Στην απίθανη περίπτωση που μου συμβεί κάτι τέτοιο ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσω, παρότι δεν βλέπω το πτώμα ενός ζώου ως τροφή.
   Υπάρχει πλούσια αφθονία του φυτικού βασιλείου σχεδόν παντού στον κόσμο. Αν ήμουν Ινουίτ μπορεί να είχα μια καλή δικαιολογία. Ωστόσο η διατροφή τους δεν βοηθά στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής τους. Θα μπορούσαν να ωφεληθούν αν έφευγαν και πάνε κάπου που να μπορούν να είναι βίγκαν.
   Ο Joel Fuhrman, MD, περιγράφει το προσδόκιμο ζωής αυτών που ακολουθούν μια κατά βάση κρεατοφαγική διατροφή:
   «Oι Γροιλανδοί Ινουίτ, που ιστορικά είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε φρούτα και λαχανικά έχουν τα χειρότερα στατιστικά στοιχεία μακροβιότητας στη Β. Αμερική. Έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν και στο παρόν, δείχνουν ότι πεθαίνουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια νωρίτερα και έχουν υψηλότερο ποσοστό κινδύνου να νοσήσουν από καρκίνο απ΄ότι ο συνολικός πληθυσμός του Καναδά….
   Γνωρίζουμε τώρα ότι η μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών, οσπρίων, φρούτων, ωμών ξηρών καρπών και σπόρων, με ταυτόχρονη μεγάλη μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, συνεπάγεται πολύ σημαντική αύξηση στην μακροβιότητα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ευρεία ποικιλία μακροβιοτικών φυτοχημικών θρεπτικών στοιχείων που περιλαμβάνει η φυτοφαγική διατροφή. Με την αξιοποίηση της, καθ΄όλης τη διάρκεια του έτους, διαθεσιμότητας υψηλών σε ποιότητα φυτικών τροφών έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να ζήσουμε τόσο με καλύτερη υγεία όσο και περισσότερο απ΄ότι ποτέ πριν στην ανθρώπινη ιστορία.»
  • Γιατί ενδιαφέρεστε περισσότερο για τα ζώα από ότι για τους ανθρώπους;Γιατί τα μη-ανθρώπινα ζώα καταδιώκονται και κακομεταχειρίζονται περισσότερο από κάθε άλλο αισθανόμενο ον και είναι απροστάτευτα. Η ζωική και η ανθρώπινη απελευθέρωση είναι αλληλένδετες, βοηθώντας τα ζώα βοηθάμε και τους ανθρώπους. Μπορούμε να φέρουμε ειρήνη στον πλανήτη μας εάν σταματήσουμε την βία την οποία οι άνθρωποι έχουν μάθει να αναπαράγουν.
   Όπως είπε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν:
   «Τίποτα δεν θα ωφελούσε την υγεία και θα αύξανε τις πιθανότητες επιβίωσης του στην γη, όσο η εξέλιξη της διατροφής σε φυτοφαγική».
   Επιπλέον, για το θέμα είπε:
   «Κατά την άποψη μου ο φυτοφαγικός τρόπος ζωής μέσω της αγνής, φυσικής επίδρασης στην ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία θα επηρέαζε ευεργετικά ολόκληρη την ανθρωπότητα».
   Με άλλα λόγια η φροντίδα για τα άλλα ζώα θα βοηθήσει την μεταμόρφωση της ανθρωπότητας σε μια πιο πολιτισμένη μορφή. Οι φυτοφάγοι ενδιαφέρονται για όλες τις αδικίες, την υποδούλωση και την καταπίεση ανεξάρτητα από το είδος, την φυλή ή το φύλο του θύματος.
   Όταν οι μη-φυτοφάγοι λένε ότι τα ανθρώπινα προβλήματα υπερισχύουν, οι φυτοφάγοι δεν μπορούν να καταλάβουν πως η άκαρδη εκμετάλλευση των ζώων βοηθά σε αυτό.
   Στην πράξη, υπάρχουν πολλά οφέλη που πηγάζουν από τον φυτοφαγικό τρόπο ζωής. Η γη κτηνοτροφικής παραγωγής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή τροφής για περισσότερους ανθρώπους, καθώς η παραγωγή φυτικής πρωτεΐνης αποδίδει πολύ περισσότερη ποσότητα από όσο η σάρκα των ζώων ενώ ταυτόχρονα είναι πιο υγιεινή για τους ανθρώπους.
   Τα καρδιακά προβλήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτων στις Η.Π.Α και οι έρευνες επαληθεύουν ότι οι φυτοφάγοι διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο. Όποιοι τρώνε μεγάλες ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης βρίσκονται σε κίνδυνο να αδειάσουν τις αποθήκες ασβεστίου τους, ανεξάρτητα από την ποσότητα που καταναλώνουν.
   Το γάλα μπορεί να περιέχει μολυντές και να προκαλέσει άσθμα, τροφικές αλλεργίες, δυσκοιλιότητα, ειδικά στα παιδιά. Εξαιτίας αυτού η Παιδιατρική Αμερικανική Ακαδημία (American Academy of Pediatrics) δεν συνιστά την κατανάλωση αγελαδινού γάλατος σε παιδιά κάτω τους ενός έτους.
   Η κτηνοτροφική παραγωγή δημιουργεί πανδημίες γι’αυτό οι φυτοφάγοι με την στάση τους δεν βοηθούν και δεν προκαλούν ανθρώπινες επιδημίες όπως η γρίπη των χοίρων (swine flu), ούτε βοηθούν την εξάπλωση παθογόνων που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα (E-Coli, σαλμονέλα).
   Η κτηνοτροφία είναι κύρια αιτία της μείωσης της βιοποικιλότητας και η μεγαλύτερη αιτία της αποψίλωσης των δασών.
   Η κτηνοτροφία προκαλεί υποβάθμιση της γης αλλά και ρύπανση και αφανισμό των ψαριών από τους ωκεανούς. Σύμφωνα με έρευνα του Worldwatch Institute το 2007 απαιτούνται πάνω από 20.000 λίτρα νερού για την παραγωγή μισού κιλού ζωικής σάρκας!
   Η ζωική παραγωγή είναι ο μεγαλύτερος ένοχος στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου. Οι έρευνες έδειξαν ότι η καλύτερη προοπτική για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα (Carbon Footprint) είναι η φυτοφαγική διατροφή με τοπικά προϊόντα.
   Η φυτοφαγική ηθική η οποία ενάντια στην χρήση ζωικών προιόντων φαίνεται να έχει εκτεταμένες διακλαδώσεις για την βοήθεια του πλανήτη που είναι το σπίτι για 7 δις ανθρώπων και πολλών άλλων ειδών ζώων.  http://pediatrics.aappublications.org/content/89/6/1105.abstract
  • Εσείς οι φυτοφάγοι κάνετε συνέχεια κήρυγμα.Οι φυτοφάγοι δεν είναι αυτοί που ξοδεύουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε διαφημίσεις γάλακτος, ώστε να πουν ψέματα στο κοινό για το πόσο υγιεινό είναι το γάλα για αυτούς. Ούτε δείχνουν δήθεν “χαρούμενες αγελάδες” που δέχονται να δώσουν το γάλα τους, το οποίο προορίζεται για τα μοσχάρια τους, τα οποία είχαν απαχθεί και σκοτωθεί από τους ανθρώπους με σκοπό να κλέψουν το γάλα αυτό.
   Οι μη-φυτοφάγοι έχουν διακηρύξει και προωθήσει την οπτική τους σε τόση κλίμακα ώστε έχουν κάνει μια τελείως εκτός φύσης πράξη να μοιάζει φυσική. Με περισσότερα από $180 εκατομμύρια να ξοδεύονται κάθε χρόνο σε διαφήμιση στην βιομηχανία γαλακτοκομικών ίσως οι μη-φυτοφάγοι να έχουν κάνει περισσότερο ‘κήρυγμα’ από ότι τους αναλογεί.
   Οι φυτοφάγοι προσπαθούν να αποκαλύψουν την αλήθεια, η οποία έχει κρυφτεί από το κοινό, από τους μεγάλους κήρυκες των Αν-αληθειών.
   Μην αμφιβάλλετε, θέλουμε η φυτοφαγία να γίνει η βασική διατροφή … και δεν θα σταματήσουμε αυτό που εσείς ονομάζεται “κήρυγμα” – οι απόψεις μας θα ακουστούν. Η φωνή μας θα ακουστεί. Ίσως πάλι, αυτό που ερμηνεύεται εσείς ως κήρυγμά να είναι απλή εκπαίδευση ή κάλεσμα ευαισθητοποίησης.
  • Αν δεν τα φάμε, θα μας φάνε.

   Τα περισσότερα από τα ζώα που τρώνε οι άνθρωποι είναι ήρεμα φυτοφάγα τα οποία συνήθως δεν θα έβλαπταν κάποιον, ακόμη και για αντίποινα. Οι άνθρωποι εκθέτουν και βλάπτουν τα πιο πειθήνια ζώα, τα ζώα από τα οποία μπορούσαν να διδαχτούν πολλά πράγματα.
  • Δεν θα υπήρχαν αν δεν τα τρώγαμε.Τα περισσότερα ζώα που προορίζονται για κατανάλωση, υπάρχουν γιατί εκτρέφονται για ανθρώπινη χρήση. Πρέπει να σταματήσουμε την εκτροφή τους μόνο και μόνο γιατί τα βλέπουμε ως εμπορεύματα που μπορούμε να κατέχουμε. Όποιος βλέπει ζωντανά, αισθανόμενα ζώα ως ευκαιρία για λεφτά είναι ηθικά λάθος. Η αναπαραγωγή των ζώων είναι συνηθισμένη στην εκμετάλλευση των ζώων, αλλά είναι ανήθικη, είναι σεξουαλική παρενόχληση, είναι παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων.
  • Εάν η διατροφή που βασίζεται σε φυτά είναι η φυσική μας διατροφή γιατί δεν μπορούμε να προσλάβουμε όλα τα φυσικά συστατικά χωρίς συμπληρώματα;Ίσως οι φυτοφάγοι να συγκρίνονται με παμφάγους που τρώνε εμπλουτισμένα προϊόντα δημητριακών ενισχυμένα με β12 ή ίσως οι φυτοφάγοι χρειάζονται λιγότερη β12 ή ίσως είμαστε αποστειρωμένοι και καταστρέφουμε όλους τους μικροοργανισμούς ή ίσως κάτι άλλο. Μερικοί επαγγελματίες υγείας δεν θεωρούν ότι οι φυτοφάγοι έχουν έλλειψη Β12 πιο συχνά από τους μη-φυτοφάγους. Ένα συγκεκριμένο ποσοστό εμφανίζει έλλειψη για διάφορους λόγους. Παρόλα αυτά ο μη-φυτοφαγικός πληθυσμός λαμβάνει συμπληρώματα και τρώει ενισχυμένα και εμπλουτισμένα τρόφιμα όλη την μέρα, κάθε μέρα. Οι φυτοφάγοι προτιμούν να πάρουν τους μικροοργανισμούς τους από μια παστίλια με γεύση κερασιού ή ενισχυμένη διατροφική μαγιά με γεύση τυριού ή δημητριακά ή γάλα σόγιας ή μέσω ενός άλλου φυτοφαγικού τρόπου παρά από το στομάχι μιας βασανισμένης και δολοφονημένης αγελάδας η οποία ήθελε να ζήσει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφαιρείται η ζωή ενός ζώου όταν μπορούμε να προμηθευτούμε Β12 από καλλιέργειες βακτηριδίων. Οι άνθρωποι καταναλώνουν ιωδιούχο αλάτι γιατί το ιώδιο λείπει από το έδαφος. Πολλά θρεπτικά συστατικά λείπουν από το έδαφος και ο πληθυσμός παρουσιάζει συχνή έλλειψη σε πολλές βιταμίνες, άλατα και θρεπτικά συστατικά. Πολλοί εμφανίζουν έλλειψη της βιταμίνης Κ2.
  • Αγοράζω βιολογικό κρέας ώστε τα ζώα να είναι πιο ανώδυνα μεγαλωμένα. Είχαν μια καλή ζωή. Οι μικρές φάρμες είναι καλές για το περιβάλλον. Υποστηρίζω να είναι εκτός κλούβιου, ανώδυνα μεγαλωμένα άλλα δεν υποστηρίζω την βία στα ζώα.Εάν τρως προϊόντα ζώων (βιομηχανικά ή μικρής φάρμας), φοράς δέρμα ζώων, χρησιμοποιείς καλλυντικά και προϊόντα καθαρισμού που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, πηγαίνεις στο τσίρκο, ζωολογικούς κήπους, αγώνες με άλογα, ταύρους και σκύλους ή αγοράζεις ένα “κατοικίδιο” από έναν εκτροφέα (και δυστυχώς η λίστα με τους τρόπους που οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται άλλα ζώα είναι ατελείωτη) τότε ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ την βία κατά των ζώων, είτε λες ότι το κάνεις είτε όχι. Λες ψέματα στον εαυτό σου.
   Οι φυτοφάγοι δεν τα δέχονται αυτά, ψάχνουν στο ίντερνετ και μορφώνονται για το τι σημαίνει να είσαι φυτοφάγος ως στάση ευπρέπειας προς τα άλλα ζώα.
  • Μερικά ζώα προορίζονται για τροφή. Υπάρχει διάφορα μεταξύ κατοικίδιων και ζώων κατανάλωσης.Εάν και η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι αυτό είναι αλήθεια, είναι μια κατάσταση του ανθρώπινου μυαλού που αποτελεί παράδειγμα σπισισμού. Οι άνθρωποι λένε στους εαυτούς τους κάτι τέτοιο για να συμμετέχουν στην εκμετάλλευση των ζώων, ή επειδή δεν μπόρεσαν να απελευθερωθούν από την ανόητη κατήχηση. Έτσι δεν μπόρεσαν να δουν ότι όλα τα αισθανόμενα ζώα αξίζουν το ίσο δικαίωμα να μην κατέχονται, σκλαβώνονται, καταπιέζονται, κακοποιούνται ή σκοτώνονται από τους ανθρώπους. Είναι προορισμένα για τροφή μόνο επειδή οι άνθρωποι τα βλέπουν με αυτόν τον τρόπο οι οποίοι τα εξημέρωσαν, τα εξέθρεψαν και τα μεγάλωσαν σε φάρμες. Οι φυτοφάγοι που δεν βλέπουν τα γουρούνια ως τροφή, βιώνουν τις σχέσεις με τα ζώα αυτά όπως με ένα σκυλί.
   Πολλά άτομα είχαν την μεγάλη τύχη να γνωρίσουν την υπέροχη φύση και προσωπικότητα ενός ελέφαντα, προβάτου, γουρουνιού ή αγελάδας. Με την επίσκεψή τους σε καταφύγια ή σώζοντας κάποια από αυτά. Τα ζώα είναι πιο πολύ φίλοι και όχι τροφή! Οι άνθρωποι πραγματικά το έχουν παρανοήσει. Συγκρατήστε ότι η κοινή γνώμη (δηλαδή αυτό που οι περισσότεροι πιστεύουν) ήταν κάποτε ότι η γη ήταν επίπεδη. Η ανθρώπινη συνείδηση μεταβάλλεται και έχει αλλαχτεί πάρα πολύ. Μπορούμε να ξεμάθουμε τον σπισισμό με τον οποίο μεγαλώσαμε. Όσο αναφορά την βίαιη κακοποίηση δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ της κακοποίησης μιας αγελάδας, ενός σκύλου, ενός αλόγου, ενός χοίρου, ενός κοτόπουλου, ενός ψαριού ή ενός ανθρώπου.
  • «Είναι πολύ δύσκολο και πολύ ακριβό να το κάνω.» ή «Είμαι πολύ μεγάλος για αλλαγές.»Κανένας δεν είναι γέρος για να συμμετάσχει στο επόμενο μεγάλο βήμα της ανθρωπότητας και κάνοντας αυτό που του αναλογεί να βοηθήσει όλη την ανθρωπότητα. Τα δημητριακά, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι δεν είναι πιο ακριβά από την ζωική σάρκα. Μόλις το κάνεις μερικές φορές και μάθεις μερικά βασικά γίνεται ευκολότερο μέχρι που φτάνεις σε σημείο να καταλάβεις ότι είναι αρκετά εύκολο να είσαι φυτοφάγος. Θα φτάσεις εκεί και μπορεί να πάρει μόνο μερικές εβδομάδες. Η βίγκαν ζωή θα γίνει η δεύτερη φύση σου και μπορεί να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις την πραγματική σου φύση.
  • Οι αγρότες αγαπούν τα ζώα τους και γενικά συμπεριφέρονται καλά.

   Κανένα ζώο που τρέφεται για κατανάλωση δεν αντιμετωπίζεται καλά. Κάποιος εννοεί πολύ περίεργα την αγάπη αν νομίζει ότι ο κτηνοτρόφος που εκτρέφει τα ζώα για να τα σκοτώσει, τα αγαπά ουσιαστικά. Κάποιος που θεωρείται ιδιοκτησία ενός ανθρώπου, σκλάβος δηλαδή, ποτέ δεν έχει καλή αντιμετώπιση.
   Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα ζώα που εκτρέφονται για ανθρώπινη τροφή ή άλλα προϊόντα υφίστανται φοβερές πρακτικές καθημερινά στην σύντομη, θλιβερή ζωη τους, όπως όλων των μορφών ευνουχισμούς, αφαίρεση ράμφους, κεράτων, γονιμοποίηση κλπ χωρίς αναλγητικά. Αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα για ανθρώπινη χρήση, ως αντικείμενα και όχι ως αισθανόμενα, ενσυνείδητα ζώα που πραγματικά είναι. Όταν το κέρδος από αυτά είναι το κίνητρο, η αντιμετώπιση τους πάντα θα είναι λανθασμένη, παρόλο που μπορεί να αντιμετωπίζονται καλύτερα από μερικούς κτηνοτρόφους ή μεθόδους εκτροφής. Όλη η νοοτροπία είναι σε λάθος βάση και λανθασμένη.
  • Δεν είναι παράνομο να τρως ζώα και τα προϊόντα τους.Όχι και τόσο παλιά στην Β. Αμερική ένας Αφροαμερικανός θεωρούταν νόμιμα ιδιοκτησία ενός λευκού Αμερικανού. Οι γυναίκες στην Αμερική και αλλού θεωρούταν κάποτε ως ιδιοκτησία των συζύγων ή των πατεράδων τους. Ήταν ιδιοκτησία όπως και τα ζώα θεωρούνται σήμερα.
   Επειδή κάτι είναι νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό. Το να συμπεριφέρεσαι σε ζωντανά, αναπνέοντα, αισθανόμενα ζώα ως ιδιοκτησία είναι διάκριση μεταξύ των ειδών και αυτό φαίνεται στο νομικό σύστημα κάθε χώρας. Οι άνθρωποι μπορεί να βλάπτουν ζώα με τρόπους οι οποίοι θα ήταν ανεπίτρεπτοι σε ανθρώπους. Πρέπει να γίνει νόμιμο δικαίωμα κάθε αισθανόμενου ζώου η νομική προσωπικότητα. Μέχρι να γίνει το νομικό σύστημα έχει έλλειψη εγκυρότητας. Είναι νόμιμο να είσαι άσπλαχνος σε άλλα ζώα (ενώ είναι νόμιμη η ερωτική συνεύρεση με ζώα σε μερικά μέρη). Οι νόμοι πρέπει να αλλάζουν όχι μόνο να τους ακολουθούμε.
  • Έχω έναν πολύ δραστήριο τρόπο ζωής και χρειάζομαι πολύ πρωτεΐνη.Τα φασόλια σόγιας περιέχουν πολύ περισσότερη πρωτεΐνη από πολλά ζωικά προϊόντα. Ένα ποτήρι γάλα αγελάδας έχει 3.2 γραμμάρια πρωτεΐνης ενώ 100 γραμμάρια τοφού έχουν 16 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τα φασόλια, οι φακές και οι καρποί έχουν συγκρίσιμη ποσότητα πρωτεΐνης σε σχέση με ζωικά προϊόντα. Διατροφή πλούσια σε ζωική πρωτεΐνη είναι γνωστό ότι προκαλούν στους ανθρώπους να εκκρίνουν περισσότερο ασβέστιο μέσω των ούρων και να αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
   Η φυτική πρωτεΐνη είναι όσο χρήσιμη είναι η ζωική χωρίς όλο αυτό το λίπος,  χοληστερόλη, αντιβιοτικά, ορμόνες κτλ. Οι ελέφαντες, οι ρινόκεροι, οι ταύροι, τα ελάφια, τα άλογα, οι ακρίδες είναι ικανά να αποκτούν δύναμη και όγκο από την φυτική διατροφή. Ένας ορεσίβιος γορίλλας είναι κυρίως φυτοφάγος. Από πού παίρνει την πρωτεΐνη του; Χτίζει την δύναμη και τους μύες του ακριβώς όπως κάνουν πολλοί φυτοφάγοι αθλητές δηλαδή με φυτά που έχουν μεγάλη συγκέντρωση πρωτεΐνης. Να προσθέσω ότι η κινόα έχει την περισσότερη πρωτεΐνη από όλα τα δημητριακά.
  • Οι φτωχοί άνθρωποι μεγαλώνουν με ζώα ή ψάρια (δωρεάν) και δεν μπορούν να γίνουν φυτοφάγοι. Αν κάποιος ψαρεύει δωρεάν τότε πράγματι η φυτοφαγική διατροφή δεν μπορεί να το ανταγωνιστεί, εκτός αν αυτός ο άνθρωπος καλλιεργεί το δικό του φαγητό (που και αυτό θα είχε κάποιο κόστος). Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε το δωρεάν.
   Γενικά πάντως το «κρέας» έχει μεγαλύτερο κόστος από ότι τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα σιτηρά, κοστίζει περισσότερα χρήματα και κοστίζει περισσότερο και στην Γη. Γνωρίζω έναν άνθρωπο στην Τζαμάικα – ο οποίος ζει σε καλύβα και κοιμάται σε ψάθα – που έγινε βίγκαν επειδή μας γνώρισε. Το να είσαι βίγκαν άπλα θέλει κατανόηση και όχι πολλά χρήματα. Αυτή είναι η ομορφιά της φυτοφαγίας, είναι ανοιχτή σε όλους τους τρόπους ζωής, πλούσιους ή φτωχούς, νέους ή γέρους, μαύρους ή άσπρους, ετεροφυλόφιλους ή ομοφυλόφιλους, άθεους ή θρησκευόμενους, Χριστιανούς ή Εβραίους, άνδρες ή γυναίκες.
  • Ταξιδεύω συχνά, είναι πολύ άβολο να γίνω φυτοφάγος.Πάρε φαγητό μαζί σου. Η ταλαιπωρία είναι μια δικαιολόγηση συμπεριφοράς και μάλιστα όχι πολύ ταιριαστή. Η φυτοφαγία σαφώς δεν αφορά την άνεση, αλλά αφορά την δικαίωση των καταπιεσμένων όντων.
  • Αν δεν τα τρώγαμε, τι θα συνέβαινε σε όλα τα άλλα ζώα.Η ανησυχία σου για άλλα ζώα είναι πολύ συγκινητική! Αν δεν τα τρώγαμε, θα σταματούσαμε την μαζική εκτροφή τους. Η κοινωνία θα τους παραχωρούσε νόμιμα καταφύγια αφού θα απαγορευόταν στους ανθρώπους να εξουσιάζουν κάθε είδους ζώο από το νόμο. Αυτό θα μείωνε σημαντικά τον αριθμό τους. Θα τα χώριζαν προκειμένου να σταματήσουν να αναπαράγονται και θα ζούσαν απλά και ειρηνικά τη ζωή τους. Θα προστατεύονταν νόμιμα από την ανθρώπινη σεξουαλική κακοποίηση και αναπαραγωγή και κάθε εκτροφή θα σταματούσε. Η μόνη συνέχιση του είδους τους θα ήταν από ζώα σε καταφύγια ελεύθερα να ζευγαρώνουν με φυσικούς ρυθμούς.
  • Τα ζώα είναι υποδεέστερα πλάσματα από τους ανθρώπους και γι’αυτό τα ελέγχουμε.Ποιος το λέει; Άνθρωποι – φυσικά! Δε θα έπρεπε να τα εξουσιάζουμε. Αυτό είναι λάθος. Αυτό είναι ανθρώπινη κυριαρχία. Είμαστε σπισιστές αν πιστεύουμε ότι μόνο οι άνθρωποι αξίζουν να ζουν τη ζωή τους ελεύθεροι από ανθρώπινη εκμετάλλευση και επίθεση. Κατά αυτή την άποψη, όλα τα πλάσματα, άνθρωποι και μη, ισάξια δικαιούνται προστασία από το νόμο ώστε να μη βλάπτονται από ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να ζουν πολύ καλά χωρίς να εκμεταλλεύονται άλλα συναισθανόμενα πλάσματα.
  • Δε με νοιάζει όταν βλέπω ζώα να σφάζονται/ή δεν κοιτάζω. Δε θέλω να ξέρω.Το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σήμερα ανίκανοι να συμπάσχουν με το ολοκαύτωμα που περνούν τα άλλα είδη στα χέρια της ανθρωπότητας – δεν είναι καύχημα. Στη συνείδησή σου, παρότι είναι καλά κρυμμένο, γνωρίζεις ότι δεν είναι δίκαιο να προκαλείς αδικαιολόγητο κακό σε άλλα ενσυνείδητα ζώα. Οι άνθρωποι δε χρειάζονται να καταναλώνουν ζώα, είναι πολύ καλά εξοπλισμένοι να ζουν σαν vegans. Είναι ώρα για όλους να ξυπνήσουμε και να σκεφτούμε τη μιζέρια που προκαλούμε σε αυτούς που έχουν την ιδιότητα να υποφέρουν. Εμείς, οι άνθρωποι, έχουμε τη δύναμη να λήξουμε τη θεσμοθετημένη εκμετάλλευση των ζώων αγοράζοντας προϊόντα «χωρίς εκμετάλλευση» και ζώντας ως vegans. Έχουμε τη δύναμη. Δε θα είμαστε πλέον καταναλωτές των ζώων που θα υποφέρουν και θα πεθαίνουν για εμάς. Αν δεν το απαιτήσουμε, δε θα το πετύχουμε.
  • Το γάλα, τα αυγά και το τυρί δε σκοτώνουν τα ζώα.Η πραγματικότητα είναι ότι η «γαλακτοπαραγωγός αγελάδα» θανατώνεται για να φαγωθεί συνήθως γύρω στα 5 της χρόνια, σε αντίθεση με τον κανονικό 20-25ετή χρόνο ζωής της. Οι βιομηχανίες γάλακτος και αυγών είναι κυριολεκτικά χτισμένες πάνω στον έλεγχο του αναπαραγωγικού συστήματος των θηλυκών ζώων. Είναι πολύ ανησυχητικό ότι το αναπαραγωγικό σύστημα των θηλυκών οποιουδήποτε είδους θεωρείται μια πηγή κέρδους. Είναι θέμα φεμινιστικό.
   Ζώα που χρησιμοποιούνται για το γάλα τους ή τα αυγά τους ζουν μια μίζερη ζωή και όταν δεν είναι πια αρκετά κερδοφόρα, θανατώνονται για να φαγωθούν. Οι βιομηχανίες εκμετάλλευσης ζώων είναι όλες μια ενιαία μεγάλη επιχείρηση, με διαφορετικά παρακλάδια όπου το ένα υποστηρίζει και τροφοδοτεί το άλλο. Ο βιγκανισμός είναι η μόνη ηθική στάση στη σχέση μας με τα άλλα ζώα. Οι φυτοφάγοι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά και αυγά στηρίζουν την ανθρώπινη εκμετάλλευση και τη θανάτωση των ζώων.
  • Το να τρως ζωικά προϊόντα είναι συνηθισμένο – ο καθένας το κάνει. Είναι παράδοση.Το ίδιο ισχύει και για την εξαπάτηση, την απληστία, την εγωπαθή και εγωμανιακή συμπεριφορά. Ο καθένας το κάνει. Αυτό το κάνει σωστό;
  • Οι vegans δεν είναι υγιείς.Οι vegans είναι υγιείς ή πολύ υγιείς ενώ μερικοί δεν είναι τόσο υγιείς. Οι μη-vegans είναι κάπως υγιείς ή καθόλου υγιείς ενώ μερικοί είναι υγιείς. Στατιστικά, οι vegans προσβάλλονται από λιγότερα καρδιακά νοσήματα, καρκίνο και άλλες σημαντικές ασθένειες ενώ έχουν πολύ μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Αν ένας vegan τρώει ανεπεξέργαστα και ολικής τρόφιμα: δημητριακά, όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά (ειδικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά), αρκετές ωμές τροφές, εκτίθεται για λίγο στον ήλιο και παίρνει Β12 για παράδειγμα πασπαλίζοντας τα γεύματα του με πεντανόστιμη τυρένια διατροφική μαγιά καθημερινά… τότε θα έχει εξαιρετική υγεία. Αλλά μιας και ο βιγκανισμός δεν είναι τρόπος διατροφής, αλλά μια ηθική στάση, υπάρχουν κάποιοι vegans που δε βρίσκουν τόσο σημαντικό το να τρως και να ζεις υγιεινά. Υπάρχουν πολλοί υγιείς vegans πολλών ετών.
   Το «China Study» ή το China-Cornell-Oxford Project, ήταν μια εικοσαετής έρευνα που διεξήχθη από την Κινεζική Ακαδημία Προληπτικής Ιατρικής, του Πανεπιστημίου Cornell και τους Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, διευθυνόμενο από τον Colin Campbell (μη φυτοφάγο, εκείνον τον καιρό). Η έρευνα εξέτασε τους ρυθμούς θνησιμότητας, διατροφής και τρόπου ζωής 6.500 ανθρώπων σε 65 επαρχιακές πόλεις στην Κίνα και κατέληξε ότι άνθρωποι με υψηλή κατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες, ενώ αυτοί που ακολουθούσαν διατροφή με τροφές φυτικής προέλευσης ελαχιστοποιούσαν ή ανέστρεφαν την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών.
   Οι ερευνητές για καλή υγεία συνιστούν επαρκή έκθεση στο φως του ήλιου για διατήρηση επαρκούς επιπέδου βιταμίνης D και διατροφικά συμπληρώματα βιταμίνης Β12 σε περίπτωση πλήρους αποφυγής των ζωικών προϊόντων καθώς και ελαχιστοποίηση τη χρήση φυτικών ελαίων.
   Επίσης 1,000 vegans εξετάσθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και βρέθηκε ότι οι vegans είχαν 40% λιγότερο λίπος στο σώμα τους και επιτύγχαναν υγιές βάρος:http://nutritionfacts.org/videos/thousands-of-vegans-studied/ 
  • Έλα τώρα, είμαι καλός και ευγενικός και μου αρέσει μία καλή μπριζόλα ή ένα ψάρι. Υποθέτω ότι είσαι καλός και ευγενικός, ίσως στους ανθρώπους, αλλά σίγουρα όχι στις αγελάδες και τα ψάρια. Είναι ώρα να επεκτείνεις την καλοσύνη και την ευγένειά σου σε άλλα ζώα.
  • Τα ζώα αυτά δε θα ήταν εδώ αν δεν ήμασταν εμείς!Αυτό ισχύει επίσης και για τα παιδιά μας, δε θα ήταν εδώ αν δεν ήμασταν εμείς. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε μας αρέσει σε αυτά; Το να φέρνεις κάποιον σε ύπαρξη δε σημαίνει πως έχεις απεριόριστα δικαιώματα σε αυτή τη μορφή ζωής.
  • Όμως δε θα ήταν καταστροφικές οι οικονομικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους;Αυτό μπορεί να είναι ή να μην είναι αλήθεια (καθώς η αλλαγή θα ήταν πολύ σταδιακή και θα υπάρξει προσαρμογή), όμως η λήξη της δουλείας των άλλων ζώων είναι ηθική επιταγή. Το τέλειο παράδειγμα είναι η δουλεία στο νότο των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν είναι οικονομικά επωφελές για τους ιδιοκτήτες σκλάβων του νότου, αλλά αυτό δεν ήρθε σε προτεραιότητα, γιατί το να σου ανήκει κάποιος είναι άδικο. Ακόμα και αν κάτι σε ωφελεί (όπως η κλοπή) αυτό δεν το κάνει κάτι που θα έπρεπε να πράττουμε.
  • Οι άνθρωποι είναι στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας!Μια τροφική αλυσίδα που βολικά επινοήθηκε από ανθρώπους. Υπάρχουν vegans που ζουν πέρα από τη κυνική νοοτροπία και το θεωρούν μια μορφή ιδεολογικής ελευθερίας.
  • Δεν μπορώ να γίνω vegan, δε μου αρέσει να τρώω λαχανικά. Δε θέλω να τρώω τόφου και γρασίδι, ή δε μου αρέσουν τα vegan φαγητά.Δεν υπάρχει κάτι να μη σου αρέσει για πάντα! Άλλαξε το δογματισμό των γευστικών σου προτιμήσεων. Το vegan φαγητό είναι απίστευτα νόστιμο. Όλα τα γεύματα που σου αρέσουν μπορούν να φτιαχτούν vegan. Θα σου αρέσει το φαγητό όταν αποκτήσεις την απαραίτητη φώτιση ότι δε θες να τρως τη σάρκα βασανισμένων και δολοφονημένων ζώων ή τα προϊόντα σκλαβιάς. Κατάλαβε το… και ως δια μαγείας το vegan φαγητό είναι τόσο νόστιμο πέρα από την πέρα από την πιο καλπάζουσα φαντασία.
   Σε ποιόν δεν αρέσουν οι πατάτες, ή τα μακαρόνια και η σάλτσα μαρινάτα, το σκορδόψωμο, τα πεντανόστιμα φρούτα, οι ξηροί καρποί και το τηγανιτό ρύζι; Σε όλους αρέσουν τα vegan τρόφιμα – ξεκίνα με αυτά που ήδη σου αρέσουν για αρχή.
   Ζήτα βοήθεια, βρες έναν πιο έμπειρο που μπορεί να σου δείξει πώς να προετοιμάζεις το τοφού, μια άγευστη μάζα πρωτεΐνης που μπορούμε μαγικά να μεταμορφώσουμε σε μια κρεμώδη σάλτσα, ομελέτα, ντιπ κρεμμυδιού ή ξυνή κρέμα! Απορροφά τις γεύσεις των μυρωδικών. Όταν οι άνθρωποι λένε «δε μου αρέσει το vegan φαγητό» ακούγεται τόσο ντροπιαστικά ασήμαντο σε σύγκριση με τη βία στα ζώα. Σου συνιστώ να βρεις vegan βιβλία μαγειρικής: όπως αυτό με πάνω από 500 απίστευτα νόστιμες συνταγές, φαγητών όπως λαζάνια, πίτσα, γεμιστά μανιτάρια, ρολά κανέλας, κέικ, μπισκότα, ακόμα και ενός μεγάλου τομέα ωμών τροφών, το “Incredibly Delicious, Recipes for a New Paradigm by Gentle World”. Έχει συνταγές από το επιτυχημένο εστιατόριο στη Χαβάη που ονομάζεται ”O Vegan” με ουρές απέξω του καθημερινά και ανθρώπους που λένε ότι μπορούν να τρώνε vegan καθημερινά αν το φαγητό έχει τέτοια γεύση!
  • Οι ιθαγενείς ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής έτρωγαν κρέας και σέβονταν τα ζώα.Οι περισσότεροι από εμάς δεν αντιμετωπίζουν τις συνθήκες που οι πρόγονοί μας μπορεί αντιμετώπιζαν για την επιβίωση τους. (Κάποιες ΒόρειοΑμερικανικές φυλές έτρωγαν κυρίως ή σε μεγάλο βαθμό φυτοφαγικά, συμπεριλαμβάνοντας τους Choctaw, τους Cherokee, τους Chickasaw, τους Creek, τους Αζτέκους, τους Ζαποτέκους και άλλους. Αλλά χάθηκαν με τον καιρό και την αποικιοκρατία.) Είμαστε τυχεροί που έχουμε μια ευρεία γκάμα επιλογών διατροφής διαθέσιμες για εμάς.
   Πληρώνοντας κάποιον για να εκτρέφει, εκμεταλλεύεται και σκοτώνει ζώα για φαγητό, ένδυση, ή άλλες ανθρώπινες χρήσεις στις μέρες μας σίγουρα δεν είναι απαραίτητο και γι’αυτό δεν αξίζει τον σεβασμό μας. Κάνοντας προσευχές ή ευχαριστίες στα ζώα που σκοτώνονται για την μη-αναγκαία κατανάλωση τους, όπως οι Ινδιάνοι, μπορεί να γλυκαίνει τα ανθρώπινα αυτιά, αλλά αυτές οι πράξεις είναι ασήμαντες για τα ζώα που σφάζονται. Μόνο επιλέγοντας να μην εκμεταλλευόμαστε ή βλάπτουμε άλλα ζώα τους δείχνουμε αληθινό σεβασμό. Πολλοί χρόνιοι vegans ευημερούν σε ποικίλους πολιτισμούς ανά τον κόσμο και αποδεικνύουν ότι η υγιεινή ζωή δεν απαιτεί την αφαίρεση της ζωής άλλων ζώων για να διατηρήσουμε τη δική μας.
  • Αν είναι βιολογικής καλλιέργειας τότε είναι εντάξει γιατί τρώνε χόρτα και σφάζονται ανώδυνα.Όχι, ΔΕΝ είναι εντάξει. Όχι για τα ζώα. Βάλε τον εαυτό σου στη θέση τους. Είναι πλήρως συνειδητά όντα, με μάτια, εγκέφαλο, καρδιά και πολλές παρόμοιες σωματικές λειτουργίες και συστήματα. Επικοινωνούν και μας κοιτάζουν στα μάτια, ουρλιάζουν και παρακαλούν για οίκτο όταν θανατώνονται στα σφαγεία. Μοιάζουν πολύ με εμάς. Είμαστε συγγενές είδος με τα ζώα. Αν ήθελες να φας έναν άνθρωπο, θα περιέγραφες τη σφαγή αυτού, ανθρώπινη; Η σφαγή άλλων ζώων από ανθρώπους δεν είναι ΠΟΤΕ ανθρώπινη, είτε βιολογικά είτε συμβατικά.
  • Τα δικαιώματα είναι μόνο στους ανθρώπους όχι για τα ζώα. Οι άνθρωποι είναι ανώτεροι.Ποιος το λέει; Οι άνθρωποι, φυσικά. Ένα ανθρωποκεντρικό, ανθρωποκυριαρχικό είδος! Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα ζώα είναι ανώτερα από τους ανθρώπους από την οξύτερη ακοή, την καλύτερη όραση, τον μεγαλύτερο εγκέφαλο, την πιο πιστή συντροφιά. Το να έχεις ανώτερα χαρακτηριστικά δεν έχει καμία σχέση με το γεγονός ότι σε όλα τα ζώα αξίζει να αναγνωριστεί νόμιμα η «ατομικότητα» και να μη θεωρούνται ως ιδιοκτησία ή προϊόν για ανθρώπινη χρήση.
   Ανώτερος είναι αυτός που δρα με σεβασμό, όχι βία και καλές προθέσεις προς όλα τα αισθανόμενα ζώα, ανθρώπινα και μη. Δεν είναι ανώτερος κάποιος που δρα με κατάφωρη περιφρόνηση για κάποια ζώα ενώ τιτλοφορεί τον εαυτό του ανώτερο.
  • Οι βίγκανς απλώς το παίζουν ηθικοί.Οι βίγκαν προσπαθούν να ενεργούν ηθικά και όχι μόνο προς εμάς, αλλά και έξω από το μικρόκοσμό μας, να είναι δίκαιοι απέναντι στα αισθανόμενα πλάσματα.
  • Είναι στη κουλτούρα μου ή είναι στη θρησκεία μου να τρώω τα ζώα.

   Λίγο πολύ όλοι προερχόμαστε από την επικρατούσα κουλτούρα που λέει ότι το να τρώμε ζώα είναι αποδεκτό. Οι παραδόσεις όμως αλλάζουν καθώς εξελισσόμαστε σε έναν πιο ανθρώπινο πολιτισμό. Οι βίγκαν ξεχωρίστηκαν οι ίδιοι από την κουλτούρα με την οποία μεγάλωσαν και δεν ζητούν να κάνεις κάτι που οι ίδιοι δεν έχουν κάνει. Αν μια θρησκεία αξίζει για ένα πράγμα, είναι να μας βοηθήσει να επεκτείνουμε τη συμπόνια μας προς εκείνους που βρίσκονται στο έλεος μας. Αν μια θρησκεία δεν μας επιτρέπει να αναπτυσσόμαστε προς αυτό το σκοπό, δεν αξίζει την πίστη μας.
  • Αγοράζω κρέας μόνο από όπου ξέρω ότι το ζώο πέρασε μια καλή ζωή και θανατώθηκε ανώδυνα.

   Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η ανώδυνη θανάτωση ζώων που σκοπίμως εκτράφησαν, εκμεταλλεύθηκαν με σκοπό να φαγωθούν από τον άνθρωπο ή που κυνηγήθηκαν και πυροβολήθηκαν. Ο «Ανώδυνος θάνατος» είναι σχήμα οξύμωρο. Σταμάτα να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου… προφανώς έχεις ανησυχίες σχετικά με το θέμα, οπότε κάνε το μόνο ηθικά δικαιολογημένο πράγμα και γίνε βίγκαν.
   Μία ιστοσελίδα που ασχολείται εκτενώς με το μύθο της ΄ανθρώπινης΄ εκτροφής υπάρχει στο: http://www.peacefulprairie.org/humane-myth.html
   • Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, οπότε δεν υπάρχει νόημα να γίνεις βίγκαν.Αλλαγές στον κόσμο αυτό γίνονται όταν οι άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους σαν ένα κίνημα που διεκδικεί το δίκαιο και εργάζεται για αυτή την απαραίτητη αλλαγή. Η ανθρωπότητα έχει προχωρήσει προς ένα πιο πολιτισμένο (λιγότερο ρατσιστικό, σεξιστικό κλπ) τρόπο ζωής από ότι στο παρελθόν και θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο, καθώς είμαστε ένα εξελισσόμενο είδος. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν οι άνθρωποι σκέφτονται έτσι! Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε ενεργά την ανθρώπινη εξέλιξη προς μια κοινωνία η οποία δεν βασίζεται στην υποδούλωση και την εκμετάλλευση των άλλων.
   • Είναι το τέλος του κόσμου, θα πρέπει να απολαύσουμε το φαγητό όσο μπορούμε.Θα μπορούσε να είναι το τέλος του κόσμου, αλλά είτε ισχύει είτε όχι δεν αποτελεί δικαιολογία για την άδικη χρησιμοποίηση άλλων ζώων. Οι βίγκαν απολαμβάνουν το φαγητό τους πάρα πολύ και απολαμβάνουν να γνωρίζουν ότι βαδίζουν το δρόμο τους χωρίς να προκαλούν σκόπιμα ζημιά σε άλλα ζώα. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει απόλαυση πιο γλυκιά από το να ζεις σύμφωνα με την συνείδησή σου. Αν η ζωή κρατήσει μία μέρα ή χιλιάδες χρόνια, οι βίγκαν θα τη ζήσουν με ακεραιότητα, σαν να είχε αληθινό νόημα και σκοπό η ζωή τους, σαν μέρος της λύσης και όχι μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος αυτός. Αν οι άνθρωποι του κόσμου υιοθετούσαν τον βίγκαν τρόπο ζωής, θα είχαμε πραγματική ελπίδα να σώσουμε τον πλανήτη.
   • Αν δεν τρώγαμε κρέας οι αγελάδες θα πέθαιναν. Κανείς δεν θα ασχολιόταν με την εκτροφή τους.

    Σίγουρα δεν θα υπήρχαν 1,5 δισεκατομμύρια από αυτές! Οι αγελάδες, σε τόσο μεγάλους αριθμούς, δεν κάνουν καλό στον πλανήτη καθώς οι εκπομπές τους προκαλούν υπερθέρμανση, η αποψίλωση για αυτά προκαλεί διάβρωση στο έδαφος, τα περιττώματά τους προκαλούν ρύπανση των υδάτων, καταστρέφουν τα νέα δέντρα και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού.
    Σαν χαρακτήρας ατομικά, είναι ευγενικά ζώα. Μόλις μπει ένα τέλος στην κτηνοτροφία, θα σταματήσουμε την αναπαραγωγή και θα τους δώσουμε καταφύγιο για να ζήσουν τις ζωές τους. Σε κάποιο σημείο ένας περιορισμένος αριθμός από αυτές θα τους επιτραπεί να αναπαραχθούν φυσικά και θα μπορούμε να συνεχίσουμε να τις αγαπάμε αντί να τις τρώμε, να τις κακοποιούμε και να φοράμε το δέρμα τους. Οι αγελάδες που έχουν διασωθεί στα καταφύγια ζώων έχουν αποδειχθεί υπέροχοι φίλοι.
   • Οι βίγκαν δεν νοιάζονται για τον πόνο των ζώων. Νοιάζονται μόνο για τις δικές τους θέσεις. Θέλουν να δουν όλες τις μικρές οικογενειακές φάρμες να κλείνουν, ώστε να απομείνουν οι εργοστασιακές μονάδες και να είναι πιο εύκολο να πείσουν τον κόσμο να γίνει βίγκαν. Οι βίγκαν σιχαίνονται την κτηνοτροφική βιομηχανία, αλλά αντιτίθενται επίσης στις μικρές οικογενειακές φάρμες. Οι βίγκαν είναι κατά της χρησιμοποίησης, εκμετάλλευσης και θανάτωσης όλων των ζώων. Αυτό τα λέει όλα.
   • Αν δεν πίνουμε γάλα οι αγελάδες θα πεθαίνουν επειδή δεν θα αρμέγονται. Τις βοηθάμε.Είναι αλήθεια ότι αν μια αγελάδα γαλακτοπαραγωγής δεν απαλλαχθεί από το γάλα της οι μαστοί της διαστέλλονται τόσο που να μη μπορεί να περπατήσει για να φτάσει νερό ή τροφή και συνεπώς να πεθάνει. Ο λόγος που αυτό δεν συμβαίνει στη φύση είναι ότι τα βοοειδή, όπως και άλλα θηλαστικά, παράγουν γάλα μόνο μετά τον τοκετό και κατά τη διάρκεια του θηλασμού των μικρών τους.
    Επειδή οι κτηνοτρόφοι θέλουν το γάλα της αγελάδος, κλέβουν το νεογέννητο μοσχαράκι της από αυτήν και αντί αυτού την συνδέουν με μηχανήματα που προσομοιώνουν το θηλασμό του.
    Αν ένας κτηνοτρόφος παραμελήσει να αρμέξει τις αγελάδες από τις οποίες έχουν πάρει τα μωρά τους, θα μουγκρίζουν από τη δυσφορία. Αν οι κτηνοτρόφοι άφηνα τα μοσχαράκια από τις μητέρες τους, αυτά θα θήλαζαν περίπου κάθε είκοσι λεπτά και η μητέρα αγελάδα δεν θα αντιμετώπιζε την ταλαιπωρία και αυτόν τον κίνδυνο.
   • Τι τρώνε οι Βίγκαν;   Οι βίγκαν τρώνε μια μεγάλη ποικιλία από φρούτα καθώς και από τα πάμπολα είδη λαχανικών που υπάρχουν, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κονδυλώδη και ριζώδη λαχανικά και σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο. Μερικοί τα τρώνε στην ακατέργαστη μορφή τους, ωμά. Ορισμένοι βίγκαν φτιάχνουν με τα λαχανικά νόστιμους συνδυασμούς όπως το μπρόκολο με αμύγδαλα σε σάλτσα σκόρδου, βίγκαν λαζάνια, βίγκαν πίτσα, ζυμαρικά στο φούρνο με τυρί τοφού, ρολά ή μπιφτέκια, ψητά γεμιστά μανιτάρια, ψητό κατσαρόλας με καρύδα και κάρυ, ψητές γεμιστές πατάτες, βίγκαν σούσι, cheesecake … ότι τραβάει η ψυχή τους!
    Οι βίγκαν τρώνε επίσης μια ποικιλία από δημητριακά (ρύζι, κινόα, φαγόπυρο, κεχρί, βρώμη, κους-κους), ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες, κολοκύθα, κολοκύθι, γλυκοπατάτες – πολλά από τα πράγματα που σας αρέσουν ήδη. Τα περισσότερα από τα αγαπημένα σας γεύματα μπορεί να μετατραπούν σε βίγκαν εκδοχές. Οι βίγκαν επίσης τρώνε ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθώς και όσπρια.
    Οι ωμοφάγοι βίγκαν μπορεί να κάνουν φύτρα από σπόρους, όπως τα φύτρα φακής. Οι βίγκαν τρώνε χούμους από φασόλια και ταχίνι (πλούσιο σε ασβέστιο), μαύρα, άσπρα και κόκκινα φασόλια, καθώς και κόκκινες φακές (που μαγειρεύονται γρήγορα) ή καφέ φακές φτιαγμένες ως ινδικό dahl, μεξικάνικο τσίλι, στιφάδο ή σούπες.
    Οι βίγκαν τρώνε τόφου (ένα επεξεργασμένο προιον σόγιας, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτείνη, που παίρνει τη γεύση καρυκευμάτων) και tempeh (ένα πολύ θρεπτικό, υγιεινό τρόφιμο, από σόγια υψηλό σε πρωτεΐνη). Οι περισσότεροι για να αποκρύψουν κάπως τη γεύση της ζύμωσης του tempeh το κάνουν λεμονάτο ψητό, ή παναρισμένα κομμάτια tempeh, ή το σοτάρουν με ντομάτα, σκόρδο και αλμυρή διατροφική μαγιά.
    Οι βίγκαν σίγουρα δεν είναι στερημένοι… ένας ολόκληρος καινούριος κόσμος παρασκευής φαγητού ανοίγεται μπροστά μας όταν γινόμαστε βίγκαν. Και επίσης οι βίγκαν τρώνε βίγκαν μπισκότα, παγωτά, κέικ και βιολογικές, fair-trade μπάρες σοκολάτας! Το βίγκαν φαγητό είναι εξαιρετικό, ειδικά μετά την αλλαγή στάσης ότι δε θες να τρως τα προϊόντα από δυστυχισμένα και αισθανόμενα ζώα. Μετά από λίγο στο δρόμο του βιγκανισμού, το κρέας μοιάζει με ένα αποσυντεθειμένο πτώμα που στάζει αίμα και δε μοιάζει με φαγητό πια. Οι βίγκαν τρώνε από το γενναιόδωρο βασίλειο των φυτών και τίποτα δεν είναι ζωικής προέλευσης. Ναι, διαβάζουμε τις ετικέτες, επειδή δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της ζήτησης προϊόντων από την υποδούλωση-θανάτωση των ζώων.
   • Θα πρέπει να βοηθάς ανθρώπους, όχι ζώα.Η απελευθέρωση των ζώων και του ανθρώπου είναι συνυφασμένες, δεν μπορούμε να έχουμε το ένα χωρίς το άλλο. Αν εγώ, ως υπέρμαχος του βιγκανισμού, μπορώ να σας πείσω να γίνετε βίγκαν, έχω βοηθήσει και εσάς και τα ζώα. Είναι ένας πιο συνετός τρόπος ζωής. Το να βοηθάμε ανθρώπους να γίνουν βίγκαν είναι η καλύτερη πράξη που μπορούμε να κάνουμε σε αυτούς τους καιρούς. Ο βιγκανισμός είναι η ελπίδα του πλανήτη και των κατοίκων του, για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιωσιμότητα, την υπερθέρμανση του πλανήτη (η κτηνοτροφία είναι ο μεγαλύτερος ένοχος), την ανθρώπινη υγεία. Επίσης βοηθά στο να μπει τέλος στην ανθρώπινη πείνα με το να μην διοχετεύεται η μεγαλύτερη ποσότητα δημητριακών και σόγιας στον κόσμο στα εκτρεφόμενα ζώα ώστε οι πλούσιοι να τρώνε ενώ άλλοι πεθαίνουν από την πείνα. Επίσης αποτελεί ελπίδα για έναν κόσμο που δεν θα στηρίζεται πάνω στην βία ως βάση. Βοηθώντας τα ζώα θεραπεύουμε τον πλανήτη μας.
   • Πολλά μικρά ζώα πεθαίνουν κατά την συγκομιδή των φυτών, δε νοιάζεστε για τα μικρά ζώα;Είναι ακούσια βλάβη που μερικές φορές δεν μπορεί να αποφευχθεί. Οι βίγκαν προσπαθούν να εξαλείψουν το σπισισμό από τις σκέψεις και τις πράξεις τους και ως εκ τούτου νοιάζονται για όλα τα ζώα, μεγάλα ή μικρά και απλά προσπαθούν όσο περισσότερο μπορούν να μην βλάπτουν άλλα ζώα. Ωστόσο η εκμετάλλευση των ζώων για τροφή, ένδυση, ψυχαγωγία, εργασία, αναπαραγωγή ή πειραματισμό είναι βλάβη, εκμετάλλευση, βιαιοπραγία, καταπίεση από πρόθεση.
    Μερικοί βίγκαν τρώνε τοπικής παραγωγής τρόφιμα που καλλιεργούνται σε μικρότερα αγροκτήματα, τα οποία μπορούν να μειώσουν το πόσο βλάπτουν τα μικρότερα ζώα. Οι μη-βίγκαν καταναλώνουν περισσότερα δημητριακά και σπόρους από τους βίγκαν, γιατί το 80-90% του συνόλου της σόγιας, του καλαμποκιού και άλλων καλλιεργειών καταναλώνονται από τα εκτρεφόμενα ζώα. Έτσι, αν η συγκομιδή των σπόρων σκοτώνει μικρότερα ζώα, τότε οι μη-βίγκαν είναι περισσότερο ένοχοι, καθώς είναι στην πράξη χρησιμοποιούν πολλαπλάσια φυτά. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει σε αυτόν τον πλανήτη χωρίς να βλάπτονται άλλα ζώα ή έντομα ή χωρίς να χρησιμοποιεί τους περιβαλλοντικούς πόρους. Ωστόσο, οι βίγκαν προσπαθούν να ελαχιστοποιούν τη ζημιά αυτή.
   • Ο Ιησούς έτρωγε ψάρια. Η Αγία Γραφή λέει ότι τα ζώα είναι εδώ για ανθρώπινη χρήση.Ο Ιησούς δε έζησε στην σημερινή εποχή. Τώρα μπορούμε να ζήσουμε ως βίγκαν άνετα. Δεν είναι σωστό να είμαστε σκληροί και βίαιοι στα άλλα ζώα, όπως σίγουρα θα έκανε ο Ιησούς αν ήταν εδώ σήμερα. Ζούμε σε μια εποχή της ιστορίας, όπου το να ζούμε από το φυτικό βασίλειο έχει καταστεί εφικτό και εξαιρετικά ωφέλιμο για τον άνθρωπο. Ο βιγκανισμός είναι μια Αλήθεια της οποίας η ώρα έχει έρθει.
   • «Μα εγώ δε σκότωσα ζώα, ήταν ήδη σκοτωμένα.»Αν δεν «ζητούσες» αυτήν τη βιαιοπραγία με το να πληρώνεις κάποιον άλλο να κάνει τη κτηνοτροφία, την εκμετάλλευση, την υποδούλωση και τη θανάτωση των ζώων και αν και άλλοι στέκονταν ενάντια τότε  η βιομηχανία εκμετάλλευσης των ζώων θα σταματούσε να«παράγει» προϊόντα που προέρχονται από την εκμετάλλευση των ζώων.
   • «Δεν με ενδιαφέρομαι για τα ζώα» ή «δεν συμπονώ τα ζώα που χρησιμοποιούνται για τροφή, ένδυση, διασκέδαση, πειραματισμό».Μπορεί να μην αισθάνεσαι συμπόνια για αυτά ή να μη σου αρέσουν ή να μη νοιάζεσαι για αυτά, αλλά ακόμα κι έτσι, εξακολουθούν να υπάρχουν πρότυπα αξιοπρέπειας που πρέπει να ακολουθούνται μεταξύ όλων των αισθανόμενων κατοίκων της Γης. Πρέπει να δείχνουμε στοιχειώδη σεβασμό και να μη είμαστε βίαιοι προς άλλα πλάσματα που αισθάνονται και έχουν αντίληψη, ακόμα και αν αυτά δεν μας αρέσουν ή δεν μας φαίνονται όμορφα, ή πιστεύουμε ότι είναι κατώτερα από τους ανθρώπους, ή λιγότερο ευφυή.
    Οι άνθρωποι είναι μέλος του ζωικού βασιλείου και ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι σε θέση να συνηπάρχουν και να συμπονούν τα υπόλοιπα αισθανόμενα πλάσματα ώστε να τα αφήνουν να ζουν και να μην τα βλάπτουν γιατί προφανώς έχουν την ικανότητα να αισθάνονται και να υποφέρουν.
    Αν είχατε κάποτε ένα σκύλο ή γάτα τότε ξέρετε ότι τα άλλα ζώα είναι επικοινωνιακοί και ευχάριστοι φίλοι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είστε λογικοί και να δείτε ότι μπορούμε να γίνουμε φίλοι και με άλλα είδη ζώων όπως τα γουρούνια, τα άλογα, τις αγελάδες και τα κοτόπουλα αν απελευθερωθούμε από την άστοχη κοινωνική πλύση εγκεφάλου.
    Όλα τα είδη των ζώων- ανθρώπινα ή μη- έχουν γεννηθεί με το δικαίωμα να μην βλάπτονται από τους ανθρώπους να μην πέφτουν θύμα εκμετάλλευσης και βίαιης κακοποίησης. Η δικαιοσύνη είναι για όλους, όχι μόνο για εκείνους που αγαπάμε. Ο σπισισμός είναι άδικος, όπως ο σεξισμός ή η αδιαφορία προς τους ηλικιωμένους. Οι άνθρωποι έχουν απευαισθητοποιηθεί από το φυσικό συναίσθημα να αγαπούν τα άλλα ζώα και τον θαυμασμό της ύπαρξης τους. Το νοιώθαμε αυτό ως παιδιά, αλλά μετά μεγαλώσαμε και πιστέψαμε σε ψέματα, αντί των αθώων αληθινών μας συναισθημάτων αγάπης και εκτίμησης προς τα ζώα.
    Ακόμα κι αν δεν μου αρέσει κάποιος (γιατί λόγους θρησκείας, χρώματος δέρματος κλπ) δεν έχω κανένα απολύτως δικαίωμα να τον καταπιέζω, να τον διώκω και να τον αντικειμενοποιώ με βάση την προσωπική μου απέχθεια γι ‘αυτόν. Αυτό είναι πολύ παρόμοιο με τον Χιτλερισμό. Ο ρατσισμός και ο σπισισμός πάνε παράλληλα.
    Ίσως πάλι να νοιάζεστε για τα ζώα. Λέτε ότι δεν σας νοιάζουν, σαν ένα μηχανισμό άμυνας, οπότε δεν θα χρειαστεί να αποδεχθείτε αυτό το κοινωνικά αποδεκτό λάθος. Έτσι ώστε να μην είστε ηθικά υποχρεωμένοι να αλλάξετε και να γίνεται βίγκαν. Επισκεφθείτε ένα καταφύγιο εκτρεφομένων ζώων και γνωρίστε τα αληθινά θύματα των εγκλημάτων κατά της μη-ανθρωπότητας. Η έλλειψη ενσυναίσθησης και η απάθεια απέναντι σε άλλα ζώα είναι κάτι που θα μπορούσε να θεραπευθεί με το να γίνετε βίγκαν και έτσι θα συμβάλλετε στην επούλωση των πληγών του πλανήτη μας, που μαστίζεται από τη βία.

  391354_10151107929278769_303961102_n.jpg

  Πηγές:
  Δημοσιεύτηκε από Butterflies Katz στις 11/02/2012: 
  http://thevegantruth.blogspot.gr/2012/02/response-to-typical-comments-vegans.html
  Μετάφραση: Ελληνικό Κίνημα Φυτοφαγίας https://www.facebook.com/groups/ELKIFY/

Σχολιάστε το δημοσίευμα

σχόλια

Πείτε την γνώμη σας