ΔΝΤ: Στήριξη 52 δισ. ευρώ ως το 2018 και ρύθμιση χρέους χρειάζεται η Ελλάδα

Νέο χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 52 δισεκατομμυρίων ευρώ θα χρειαστεί η Ελλάδα έως το τέλος του 2018, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο προσχέδιο της νέας έκθεσής του για τη χώρα μας, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους απαιτεί «στο ελάχιστο» τη «σημαντική επιμήκυνση» των δανείων στήριξης που έχουν δοθεί από τους ευρωπαίους εταίρους.

Από τα 51,9 δισεκ. ευρώ που θα πρέπει να περιλαμβάνει η νέα βοήθεια, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συμβάλουν περίπου 36 δισεκ. ευρώ, υπογραμμίζει το Ταμείο, σημειώνοντας μάλιστα πως τα νέα δάνεια θα πρέπει να δοθούν με ευνοϊκούς όρους, έχοντας μεγάλη διάρκεια και περίοδο χάριτος έως ότου να αρχίσει η εξυπηρέτησή της.

Επίσης, το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρές σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, καθότι 29,3 δισεκ. ευρώ θα πρέπει να δοθούν από τον Οκτώβριο του 2015 έως το Σεπτέμβριο του 2016.

Με δεδομένο ότι οι προβλέψεις του Ταμείου περιλαμβάνουν και την παροχή των 16,3 δισεκ. που προέβλεπε η πρόταση των θεσμών για το πρόγραμμα που εξέπνευσε την Τρίτη, η βοήθεια που χρειάζεται η ελληνική οικονομία θα πλησίαζε τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, το ΔΝΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «αναγκαίου» νέου «κουρέματος», σε περίπτωση που οι υπό διαπραγμάτευση μεταρρυθμίσεις «αποδυναμωθούν» και οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα μειωθούν περαιτέρω.

Μια επιλογή, σημειώνει, είναι ο διπλασιασμός της περιόδου ωρίμανσης των δανείων, αλλά και της περιόδου χάριτος για την έναρξη των αποπληρωμών.

Το ΔΝΤ μάλιστα επισημαίνει πως τυχόν αστοχία 1 μονάδας ΑΕΠ στους μεσοπρόθεσμους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα (2,5% αντί για 3,5%), συνάμα με χαμηλότερη πραγματική ανάπτυξη, θα απαιτούσε όχι μόνο νέα χρηματοδότηση με καλούς όρους αλλά, «για παράδειγμα, την πλήρη διαγραφή» του χρέους που απομένει από το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (53,1 δισεκ. ευρώ)

Το Ταμείο υπογραμμίζει δε πως οι εκτιμήσεις του έγιναν με βάση τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν συμφωνήσει οι εταίροι πριν τον πρόωρο τερματισμό των διαπραγματεύσεων, πριν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και πριν τη μη πληρωμή της δόσης των 1,5 δισεκ. στο ΔΝΤ, γεγονός που σημαίνει πως οι όποιες προβλέψεις στηρίζονται σε δεδομένα που δεν αντιστοιχούν πλέον στην πραγματικότητα.

Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ

kathemera

Σχολιάστε το δημοσίευμα

σχόλια

Πείτε την γνώμη σας