Αυτή είναι η πρότασή μας: Συμφωνία για τον Ιούλιο και μετά διετές Μνημόνιο

Μια πρώτη «μικρή συμφωνία» μέχρι το τέλος του μήνα,την οποία θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα διάρκειας από 18 ως 24 μήνες περιγράφουν ως «πρόταση της Αθήνας στους εταίρους, κυβερνητικές πηγές.

Σε non paper του Μαξίμου σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά προτείνει να υπάρξει «ρύθμιση μέχρι το τέλος του μήνα» και προετοιμασία στο διάστημα που μεσολαβεί για τη «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία»

Αναλυτικά το non paper του Μαξίμου

1.Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

2. Στην τετραμερή [Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ] συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

3. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία».

4. Αύριο συνέρχεται, με teleconference, το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος».

ANSA: Ο Τσίπρας ζητάει επειγόντως 7 δισ. ευρώ για να γλιτώσει τη χρεοκοπία

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το δάνειο αυτό ως «γέφυρα» για να μπορέσει η χώρα να καλύψει τις άμεσες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και να αποφύγει την χρεοκοπία

«Η Ελλάδα είναι εκτός περιγράμματος και γι’ αυτό δεν φταίνε οι ‘κακοί’ Γερμανοί. Tις ευθύνες φέρουν οι κυβερνήσεις που έχουν προκύψει στην Αθήνα τα τελευταία 15-20 χρόνια”, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Paolo Gentiloni σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, προσθέτοντας ότι τώρα ο στόχος είναι «να αποτραπεί η μετάδοση του ελληνικού φαινομένου» από την ΕΕ, μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα του ιταλικού πρακτορείου, μετά το «Όχι» του δημοψηφίσματος η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κινήσει εκ νέου τις ιδιαίτερα πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη. Όμως στο μεσοδιάστημα η ελληνική οικονομία, η οποία ούτως ή άλλως είχε δεχθεί έντονο πλήγμα από τις εβδομάδες της αβεβαιότητας που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος, το πιθανότερο είναι ότι θα «δει» την καταστροφή της να διευρύνεται έως την Τετάρτη, την ίδια ώρα που συνεχίζουν να ενισχύονται οι εκροές καταθέσεων.

Το σίγουρο είναι ότι για μία ακόμη φορά το βάρος πέφτει στους ώμους της ΕΚΤ, η οποία στην τακτική συνεδρίαση της Τετάρτης 8 Ιουλίου, καλείται να αποφασίσει εάν θα δώσει ή όχι νέα ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

spirospero

Σχολιάστε το δημοσίευμα

σχόλια

Πείτε την γνώμη σας