Η Γη εκπέμπει SOS: Οι παγετώνες λιώνουν πιο γρήγορα από ποτέ

Ανησυχητικά στοιχεία συγκέντρωσε μία ομάδα επιστημόνων στην Ελβετία, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι το λιώσιμο των παγετώνων έχει φθάσει σε ιστορικό ρεκόρ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το φαινόμενο θα συνεχιστεί, ακόμη κι αν υπάρξει μια ανάπαυλα στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Glaciology, από ομάδα της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Παρακολούθησης των Παγετώνων, που έχει την έδρα της στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, περιλαμβάνονται δεδομένα από το 2001 έως το 2010 για μερικές εκατοντάδες παγετώνων σε όλο τον κόσμο.

Από τη σύγκριση αυτών των μετρήσεων με προηγούμενα δεδομένα από δορυφόρους ή με πηγές –φωτογραφίες και κείμενα– από ακόμη παλαιότερες περιόδους, κατέληξαν ότι οι παγετώνες λιώνουν κατά μέσο όρο κατά μισό έως ένα μέτρο πάχους κάθε χρόνο. Δηλαδή, ο ρυθμός είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο που καταγράφηκε τον 20ο αιώνα, όπως εξήγησε ο Μίχαελ Τσεμπ, διευθυντής της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Το έντονο λιώσιμο των πάγων κατά τις δυο τελευταίες δεκαετίες επέφερε μια τροποποίηση της δυναμικής των παγετώνων. «Στο μέλλον, οι παγετώνες θα συνεχίσουν να λιώνουν ακόμη κι αν οι θερμοκρασίες παραμείνουν σταθερές», προειδοποιεί ο Μίχαελ Τσεμπ. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν για τα πιο πρόσφατα χρόνια (2011-2014, δεν περιλαμβάνονται στην έρευνα) δείχνουν πως το λιώσιμο των παγετώνων συνεχίζει σε πολύ αυξημένο επίπεδο. Το ρεκόρ λιώσιμου παγετώνα κατά τον 20ο αιώνα (παρατηρήθηκε το 1998) ξεπεράσθηκε το 2003, το 2006, το 2011, το 2013 και πιθανόν και πάλι το 2014.

spirospero.gr

More information: Michael Zemp et.al. Historically unprecedented global glacier decline in the early 21st century. Journal of Glaciology. August 3, 2015. DOI: 10.3189/2015JoG15J017
Journal reference: Journal of Glaciology http://phys.org/journals/journal-of-glaciology/

Σχολιάστε το δημοσίευμα

σχόλια

Πείτε την γνώμη σας